Ρωσία: «Φιμώνουν» με νόμο την κριτική στην οργάνωση Wagner μετά από αίτημα του Πριγκόζιν

Ο ιδρυτής της Wagner Πριγκόζιν χαιρέτισε τις προτάσεις -- μια διεύρυνση των λογοκριτικών μέτρων σε περίοδο πολέμου που έλαβε η Ρωσία αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία

«Φιμώνουν» με νόμο την κριτική στις μισθοφορικές οργανώσεις (ουσιαστικά τη Wagner) μετά από αίτημα του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε σήμερα Κυριακή τροπολογία που προβλέπει κυρώσεις για όσους κρίνονται ένοχοι για δυσφήμηση οργανώσεων "εθελοντών" που πολεμούν στην Ουκρανία, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής ενός νόμου που λογοκρίνει την άσκηση κριτικής στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Η τροπολογία θεωρείται ως κίνηση που αποσκοπεί να "προστατεύσει" τους μαχητές που εργάζονται για τον ιδιωτικό Όμιλο Wagner, μια μισθοφορική δύναμη η οποία ηγείται της εκστρατείας της Ρωσίας στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω βουλή του κοινοβουλίου προτού σταλεί στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τελική έγκριση.

Ο ιδρυτής της Wagner χαιρέτισε τις προτάσεις -- μια διεύρυνση των λογοκριτικών μέτρων σε περίοδο πολέμου που έλαβε η Ρωσία αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν ζήτησε τον Ιανουάριο από το κοινοβούλιο να απαγορεύσει τα αρνητικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για τους άνδρες του τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα, μια ιδέα απο υποστήριξε γρήγορα ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Βάσει των νόμων που ισχύουν τώρα στη Ρωσία, η "δυσφήμηση" του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση που φθάνει τα πέντε έτη, ενώ η «ενσυνείδητη διάδοση ψευδών πληροφοριών» μπορεί να επισύρει 15ετή κάθειρξη.

Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ήδη ανοίξει περισσότερες από 5.800 υποθέσεις σε βάρος ανθρώπων για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει η οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info, ενώ οι αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τους νόμους κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να επιδικάσουν μακρές ποινές φυλάκισης σε από μακρού επικριτές του Κρεμλίνου.

Την άποψη ότι οι άνδρες του Πριγκόζιν είναι «αναλώσιμοι» ώστε ο ίδιος να ενοχοποιηθεί για τις δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο και να εκτροχιαστούν οι προεδρικές φιλοδοξίες του, εκφράζει στο μεταξύ το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με αφορμή καυστικό κείμενο κατά του Πριγκόζιν από άνθρωπο του ρωσικού κατεστημένου, τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα, Αλεξέι Μούκιν.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Πριγκόζιν, ο οποίος είπε σαρκαστικά πως σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Ουκρανίας το 2024, ο Μούκιν είπε στο κανάλι του στο Telegram ότι η ρωσική κοινή γνώμη άρχισε να ερμηνεύει τη δήλωση του Πριγκόζιν ως ανακοίνωση ότι θα είναι υποψήφιος, όχι βέβαια για τις ουκρανικές, αλλά στην πραγματικότητα για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, που είναι επίσης προγραμματισμένες για το 2024. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr