Κλείσιμο

«Αναλώσιμοι» για τη Μόσχα οι άνδρες του Πριγκόζιν, δηλώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ( ISW) - Φοβούνται ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας

Πολιτικός επιστήμονας του ρωσικού κατεστημένου δήλωσε χωρίς περιστροφές, ότι η αυτοπαρουσίαση του Πριγκόζιν ως «διοικητή» της Wagner «επηρεάζει άμεσα το σχεδιασμό και τη διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων των μονάδων επίθεσης». 

Την άποψη ότι οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν, της μισθοφορικής ομάδας Wagner, είναι «αναλώσιμοι» ώστε ο ίδιος να ενοχοποιηθεί για τις δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο και να εκτροχιαστούν οι προεδρικές φιλοδοξίες του, εκφράζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με αφορμή καυστικό κείμενο κατά του Πριγκόζιν από άνθρωπο του ρωσικού κατεστημένου, τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα, Αλεξέι Μούκιν.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Πριγκόζιν, ο οποίος είπε σαρκαστικά πως σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Ουκρανίας το 2024, ο Μούκιν είπε στο κανάλι του στο Telegram ότι η ρωσική κοινή γνώμη άρχισε να ερμηνεύει τη δήλωση του Πριγκόζιν ως ανακοίνωση ότι θα είναι υποψήφιος, όχι βέβαια για τις ουκρανικές, αλλά στην πραγματικότητα για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, που είναι επίσης προγραμματισμένες για το 2024. 

Ο πολιτικός επιστήμονας έθεσε επίσης τη ρητορική ερώτηση αν ο Πριγκόζιν ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις «προεδρικές του φιλοδοξίες», σχολίασε τη Δευτέρα το ISW. Ο Πριγκόζιν είναι ο χρηματοδότης και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, η οποία δραστηριοποιείται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία. Ο Μούκιν δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η αυτοπαρουσίαση του Πριγκόζιν ως «διοικητή» της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner «επηρεάζει άμεσα το σχεδιασμό και τη διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων των μονάδων επίθεσης». 

«Η επίθεση του Μούκιν στο Πριγκόζιν είναι σύμφωνη με την εκτίμηση του ISW στις 12 Μαρτίου ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μπορεί να ‘αναλώνει’ σκόπιμα δυνάμεις της Wagner στο Μπαχμούτ εν μέρει για να εκτροχιάσει τις πολιτικές φιλοδοξίες του Πριγκόζιν», ανέφερε χαρακτηριστικά το ινστιτούτο. 

«Οι κατηγορίες του Μούκιν υποστηρίζουν επίσης την εκτίμηση του ISW ότι το Κρεμλίνο και το ρωσικό ΥΠΕΘΑ μπορεί να επιχειρούν να κατηγορήσουν τον Πριγκόζιν για τον αργό ρυθμό προέλασης στο Μπαχμούτ και για υψηλές απώλειες μεταξύ των μισθοφόρων της Wagner». 

Οι δηλώσεις του Μούκιν καταδεικνύει πώς το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Πριγκόζιν και την απειλή του για το καθεστώς του Πούτιν. Το ISW είχε προηγουμένως παρατηρήσει σκληρή κριτική προς τον Πριγκόζιν από μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα, αλλά η δήλωση του Μούκιν είναι αξιοσημείωτη λόγω της σχέσης του με τη Λέσχη Συζητήσεων Valdai που συνδέεται με το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Wagner έχει επιτεθεί επανειλημμένα στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, για καθυστερήσεις στην παράδοση πυρομαχικών που οδηγούν στο θάνατο τους άνδρες του. 

Πηγή: skai.gr