Ρωσία: Έτοιμη να συζητήσει για τη «διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας» στη Ζαπορίζια

Η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τη «διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας» και την «κατανόηση της εξέλιξης της κατάστασης στο εργοστάσιο»  δήλωσε ο Ρενάτ Καρτσάα, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosatom. 

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δήλωσε την Τρίτη o ρωσικός κρατικός κολοσσός πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά της Ρωσίας κατηγορώντας την για «πυρηνικό συμβιβασμό». 

Η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τη «διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας» και την «κατανόηση της εξέλιξης της κατάστασης στο εργοστάσιο» κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι στο εργοστάσιο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρενάτ Καρτσάα, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosatom, στην κρατική τηλεόραση Russia 24.

«Είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα ερωτήματα», δήλωσε ο Καρτσάα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι έγραψε στο Twitter την περασμένη Κυριακή ότι βρίσκεται καθ' οδόν για να αξιολογήσει από πρώτο χέρι την «κατάσταση πυρηνικής ασφάλεια στις εγκαταστάσεις».

Τη Δευτέρα, συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές Ζαπορίζια και Ντνίπρο. 

«Συναντήθηκα με τον επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι. Το θέμα είναι ξεκάθαρο: η ασφάλεια της ενεργειακής μας βιομηχανίας, των πυρηνικών μας σταθμών. Πρώτα απ 'όλα, τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί για εκβιασμό», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία από το Ντνίπρο χθες, Δευτέρα.

Πηγή: skai.gr