Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «πυρηνικό εκβιασμό» μετά την περιοδεία σε Ζαπορίζια και Ντνίπρο - Βίντεο

«Το να κρατάς "σε ομηρία" έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για περισσότερο από ένα χρόνο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ιστορία του ευρωπαϊκού και γενικότερα του παγκόσμιου τομέα πυρηνικής ενέργειας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Δευτέρα τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την υποστήριξή του, και κατηγόρησε τη Ρωσία για πυρηνικό εκβιασμό με αφορμή τον έλεγχό της στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.

Οι κατηγορίες του Ζελένσκι έρχονται μετά την επίσκεψη του στις περιοχές σε Ζαπορίζια και Ντνίπρο. 


«Συναντήθηκα με τον επικεφαλής της ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. Το θέμα είναι ξεκάθαρο: η ασφάλεια της ενεργειακής μας βιομηχανίας, των πυρηνικών μας σταθμών. Πρώτα απ 'όλα, τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια (ZNPP), τον οποίο η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί για τον εκβιασμό της παγκόσμιας κοινότητας», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία από το Ντνίπρο τη Δευτέρα. «Κανένας άλλος τρομοκράτης δεν έχει φτάσει σε τέτοια βάθη στον κυνισμό του, στον οποίο η Ρωσία συνεχώς αναζητά και βρίσκει νέο πάτο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τη Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

«Το να κρατάς "σε ομηρία" έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για περισσότερο από ένα χρόνο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ιστορία του ευρωπαϊκού και γενικότερα του παγκόσμιου τομέα πυρηνικής ενέργειας», είπε. «Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ρωσική κατοχή του ZNPP, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου».


«Είμαι ευγνώμων στους εταίρους μας, στον Γκρόσι που το καταλαβαίνει αυτό, και που υποστηρίζει την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με στρατιώτες της πρώτης γραμμής, επισκέφθηκε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στη Ζαπορίζια και είδε τις συνέπειες των ρωσικών βομβαρδισμών στο Μαρχάνετς και τη Νικόπολη. Πραγματοποίησε επίσης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ντνίπρο.

«Μόλις πραγματοποίησα μια συνάντηση του επιτελείου — για πρώτη φορά μακριά, στο Ντνίπρο. Ακριβώς εδώ — στη στρατηγικής σημασίας πόλη του κέντρου της χώρας μας, αφού επισκεφθήκαμε το Μαρχάνετς και τη Νικόπολη, τη Ζαπορίζια, τις θέσεις πρώτης γραμμής των πολεμιστών μας στην περιοχή Ζαπορίζια», είπε. «Οι διοικητές των επιχειρησιακών περιοχών ανέφεραν την πραγματική κατάσταση» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε διοικητής καταλαβαίνει ότι ο εχθρός πρέπει να λογοδοτήσει για κάθε επίθεση στις πόλεις και τα χωριά μας, στον λαό μας (…) για όλο τον πόνο των Ουκρανών — και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου πλήρους κλίμακας, αλλά και από το 2014» σημείωσε. 
 

Πηγή: skai.gr