Ρωσία εναντίον... Τουρκίας στην Ουκρανία: Ουκρανοί εκθειάζουν τα σύγχρονα τουρκικά drones τους (pic)

Σε μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι θα αντιμετωπίσουν εμμέσως και την… Τουρκία, δηλαδή τα σύγχρονα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TBT 2. 

Ενόσω οι δυτικοί ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνταγματάρχες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας εκθειάζουν τα σύγχρονα επιθετικά τουρκικά drones Bayraktar TBT 2 που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους.

 «Το drone Bayraktar παρέχει στόχευση ακριβείας στο πυροβολικό για να καταστρέψει ένα κονβόι τανκς. Είναι ένα ποιοτικό drone που κάνει τα πάντα σε πραγματικό χρόνο σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα», είπε στο Al Monitor ο αντισυνταγματάρχης Γιούρι Ιγκνάτι, εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης 70 λεπτών.

 «Το drone θα δείχνει τις συντεταγμένες, και κυριολεκτικά τρία δευτερόλεπτα αργότερα θα λαμβάνεται η απόφαση για καταστολή και καταστροφή των στρατευμάτων που προχωρούν. Το drone είναι ένα όπλο. Το drone είναι ένας κατάσκοπος. Δίνει στην Ουκρανία ένα νέο, ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του εχθρού», είπε. 

«Τα drones το κάνουν πιο δύσκολο για τους Ρώσους (σ.σ την εισβολή)», είπε από πλευράς του, ο συνταγματάρχης που διευθύνει το πρόγραμμα drones του ουκρανικού στρατού. 


Ο συνταγματάρχης, ο οποίος μίλησε στο Al Monitor υπό τον όρο να αποκαλυφθεί το όνομά του, είπε ότι πέρασε τρεις μήνες εκπαίδευσης μαζί με άλλους αξιωματικούς της ουκρανικής αεροπορίας το 2019 σε μια εγκατάσταση στη δυτική Τουρκία που ανήκει στην Baykar Makina, την ιδιωτική τουρκική εταιρεία που παράγει τα drones, και διευθύνεται από τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, αγαπημένο γαμπρό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μού άρεσε εκεί», είπε ο συνταγματάρχης. 

«Συνολικά, η Ουκρανία έχει περίπου 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί», υποσχέθηκε ο Ιγνάτι.

Όμως ο συνάδελφός του που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι η Ουκρανία πλήρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια για μια αρχική παρτίδα έξι drones που αγόρασε το 2018 και έλαβε «έκπτωση 30%» για άλλα έξι που απέκτησε έκτοτε. «Θέλουμε όσα περισσότερα τουρκικά drones μπορούμε να πάρουμε», είπε ο συνταγματάρχης που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα drones. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και η ουκρανική κυβέρνηση Ζελένσκι έχουν άριστη συνεργασία, προκαλώντας την ενόχληση της Μόσχας, καθώς ο τούρκος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους. Εξάλλου, τα τουρκικά drones φαίνεται ότι διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη νίκη των Αζέρων επί των Αρμένιων ανταρτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020. 

Πηγή: al-monitor.com