Άντονι Μπλίνκεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του 2022

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει έως το τέλος του 2022 διατύπωσε μιλώντας στους Ευρωπαίους εταίρους του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Aξιωματούχοι που μίλησαν με το CNN τόνισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσο θα συνεχιστεί ο πόλεμος.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις αναλυτών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αντιμετωπίσουν στρατιωτική ήττα.

Η εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μακρά διάρκεια είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή, σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρχε στις αρχές του πολέμου ότι όλα θα τελειώσουν σύντομα, όταν και η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει άμεσα το Κίεβο, και υπογραμμίζει τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο βάναυσο είναι το τίμημα που πληρώνει η Ουκρανία σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Και ενώ αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η διεθνής στήριξη στην Ουκρανία, αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις σχετικά με τα όπλα οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και θα συνεχιστούν «για μήνες ή και περισσότερο».

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και οι βοηθοί τους κάνουν σιωπηλά σύγκριση με τον πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια.

Πηγή: skai.gr