Προϊόν «εξαπάτησης» από τον δημοσιογράφο η ιστορική συνέντευξη της Νταϊάνα στο BBC

Προϊόν «εξαπάτησης» από τον δημοσιογράφο η ιστορική συνέντευξη της Νταϊάνα στο BBC

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα «εξαπατήθηκε» από το δημοσιογράφο του BBC Μάρτιν Μπασίρ στην προσπάθειά του να την πείσει να παραχωρήσει την ιστορική συνέντευξή της το 1995, είναι το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας που είχε διατάξει από πέρυσι ο μεγάλος βρετανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.

Σε εκείνη τη συνέντευξη που είχε προβληθεί από την εκπομπή Panorama του BBC στις 20 Νοεμβρίου η Νταϊάνα είχε πει δημοσίως ότι υπήρχαν «τρεις» στο γάμο της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, αποκαλύπτοντας ότι γνώριζε την καταγγελλόμενη εξωσυζυγική του σχέση με τη νυν δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. Είχε επίσης αμφισβητήσει την καταλληλότητα του συζύγου της για το θρόνο και είχε μιλήσει με ειλικρίνεια για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε.

Η έρευνα υπό τον λόρδο Ντάισον έγινε μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του αδερφού της Νταϊάνα λόρδου Σπένσερ ότι ο κ. Μπασίρ είχε πει ψέματα και είχε παρουσιάσει πλαστογραφημένα έγγραφα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Ο τότε 32χρονος Μάρτιν Μπασίρ είχε προκαλέσει έκπληξη εξασφαλίζοντας τη συνέντευξη αν και δεν ήταν παρά ένας σχετικά άγνωστος ρεπόρτερ του BBC.

Είχε παρουσιάσει στον λόρδο Σπένσερ ψευδή αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασμών που είχε αναθέσει σε γραφίστα τα οποία έδειχναν πληρωμές από εφημερίδα σε πρώην μέλος του προσωπικού του. Με τον τρόπο αυτό θέλησε και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λόρδου Σπένσερ και συνεπακόλουθα της αδερφής αυτού.

Είχε επίσης πει 32 διαφορετικά ψέματα στην πριγκίπισσα Νταϊάνα σκαρφιζόμενος ιστορίες που επιβεβαίωναν την άποψη της ίδιας περί συνωμοσιών σε βάρος της από τη βασιλική οικογένεια. Της είχε πει μεταξύ άλλων πως την παρακολουθούσε η υπηρεσία πληροφοριών MI5, ότι το τηλέφωνό της είχε παγιδευθεί, πως ο Κάρολος ήταν ερωτευμένος με την νταντά των παιδιών τους, ακόμα και ότι ο αδερφός του Καρόλου κόμης του Ουέσεξ Έντουαρντ λάμβανε θεραπεία για AIDS.

Το μακροσκελές πόρισμα της έρευνας επαληθεύει τις καταγγελίες και επικρίνει επιπλέον το BBC για το χειρισμό της υπόθεσης, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του οργανισμού «υπολείπονταν των υψηλών προδιαγραφών ακεραιότητας και διαφάνειας που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του».

Το BBC είχε διεξαγάγει εσωτερική έρευνα το 1996, όταν είχε καταγγελθεί η πλαστότητα των τραπεζικών δηλώσεων, χωρίς να απευθυνθεί στον λόρδο Σπένσερ και είχε με συνοπτικές διαδικασίες απαλλάξει τον Μάρτιν Μπασίρ. Κριτική ασκείται στον τότε επικεφαλής της έρευνας και προ ετών γενικό διευθυντή του BBC λόρδο Τόνι Χολ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος.

Ο κ. Μπασίρ απολογήθηκε σήμερα με γραπτή δήλωση για το γεγονός ότι είχε ζητήσει τη διαστρέβλωση τραπεζικών λογαριασμών, μια πράξη που χαρακτηρίζει ανόητη, αλλά τονίζει ότι η απόφαση της Νταϊάνα για συνέντευξη ήταν ανεξάρτητη της «παρέμβασής» του. Προσθέτει ότι παραμένει υπερήφανος για εκείνη τη συνέντευξη.

Ο κ. Μπασίρ παραιτήθηκε την Παρασκευή από το BBC, όπου εσχάτως ήταν αρχισυντάκτης θρησκευτικών θεμάτων, επικαλούμενος λόγους υγείας.