Πούτιν σε Σολτς: Θέλουμε «λογική και εποικοδομητική» θέση στις διαπραγματεύσεις από το Κίεβο 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Παρασκευή ότι ευελπιστεί η Ουκρανία να λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο, τρίτο, γύρο συνομιλιών, που αναμένεται το Σάββατο ή την Κυριακή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. 

Στη διάρκειας μιας ώρας τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Πούτιν είπε επίσης στον Σολτς ότι η Ρωσία «είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις της». 

Μόσχα και Κίεβο πραγματοποίησαν δύο γύρους συνομιλιών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε πριν από οκτώ ημέρες στην κατά το Κρεμλίνο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάγκη να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των αμάχων.

Κάλεσμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει άμεσα όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία απηύθυνε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την επικοινωνία των δυο ηγετών που διήρκεσε μια ώρα. 

Η πυρκαγιά τη νύχτα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, δήλωσε νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς. «Οι πόλεμοι οδηγούν πάντα στην καταστροφή, η οποία μάλιστα μπορεί να προκληθεί, με τρομερά αποτελέσματα, εκεί όπου ίσως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το επεδίωκε πραγματικά», προειδοποίησε ο κ. Σολτς.

«Εάν η Δύση επιτρέψει στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιταχθεί ατιμωρητί στις αρχές της παγκόσμιας τάξης, αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρο τον κόσμο» προειδοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ρωσική επιθετικότητα αφορά ολόκληρο τον κόσμο.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Πηγή: reuters.com