«Ποτέ δεν ένοιωσα τέτοια ντροπή για την χώρα μου»: Παραίτηση «χαστούκι» στον Πούτιν από Ρώσο διπλωμάτη

Παραίτηση «χαστούκι» στον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον υψηλόβαθμο Ρώσο διπλωμάτη Μπορίς Μπόνταρεφ. Ο σύμβουλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στην Γενεύ υπέβαλε την παραίτηση του καθώς τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μπόνταρεφ είναι πιθανόν ο πρώτος Ρώσος διπλωμάτης που ανακοινώνει ότι παραιτείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Την απόφαση του κοινοποίησε με ένα κείμενο κόλαφο για τον Πούτιν στην σελίδα του στο Facebook στην οποία έγραψε: «Στα 20 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, είδα διάφορες στροφές στην δική μας εξωτερική πολιτική, αλλά ποτέ δεν ένοιωσα τέτοια ντροπή για την χώρα μου, όσο την 24η Φεβρουαρίου αυτού του έτους».

«Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αλλά στην ουσία εναντίον όλου του δυτικού κόσμου , δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά θα έλεγα μάλιστα ειδεχθές έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, που με το παχύ γράμμα Ζ διέγραψε όλες τις ελπίδες και προοπτικές για μια ευημερούσα και ελεύθερη κοινωνία στην χώρα μας», γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του.

Ο Μπόνταρεφ επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους εκείνων που εξαπέλυσαν τον πόλεμο είναι να μείνουν για πάντα στην εξουσία, στο βωμό της οποία είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τόσες ζωές όσες χρειάζεται για αυτό. Ήδη έχουν σκοτωθεί χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί, επισημαίνει.

«Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι αυτά τα 20  χρόνια το επίπεδο του ψέματος και του ψευτοεπαγγελματισμού στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών συνεχώς μεγάλωνε. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό έγινε καταστροφικό», λέει ο Μπόνταρεφ.

Ένας από τους στόχους εκείνων που εξαπέλυσαν τον πόλεμο είναι να μείνουν για πάντα στην εξουσία, στο βωμό της οποία είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τόσες ζωές όσες χρειάζεται
 

Σύμφωνα με τον ίδιο «η καλύτερη απεικόνιση της παρακμής αυτού του συστήματος» υπήρξε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Μέσα σε 18 χρόνια έγινε από ένας επαγγελματίας και μορφωμένος διανοούμενος, τον οποίο τόσο εκτιμούσαν οι συνάδελφοι μου, σε έναν άνθρωπο ο οποίος διαρκώς κάνει αντιφατικές δηλώσεις και απειλεί τον κόσμο ( δηλαδή και την Ρωσία επίσης) με πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Μπόνταρεφ.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ασχολείται με την διπλωματία, επισημαίνει ο Μπόνταρεφ. «Όλα ανάγονται στην υποδαύλιση του πόλεμου, του ψέματος, του μίσους. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, πολύ λίγων ανθρώπων, που με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση και παρακμή της χώρας μου».

Ο Μπόνταρεφ προσθέτει, ότι υπήρξε διπλωμάτης για 20 χρόνια και το υπουργείο Εξωτερικών ήταν για τον ίδιο «το σπίτι του και η οικογένεια» του. «Όμως απλά δεν μπορώ να συμμετέχω πλέον σ’ αυτή την αιματηρή, χωρίς νόημα και εντελώς αχρείαστη ντροπή», καταλήγει στην δήλωση του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την παραίτηση του Μπόνταρεφ.

Το Μάρτιο, οι διπλωμάτες δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών αποχώρησαν από την αίθουσα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που μεταδιδόταν η ομιλία του Λβαρόφ στον πλαίσιο της διάσκεψης για τον αφοπλισμό.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ