Πούτιν: Η Ρωσία ευγνωμονεί τον Ερντογάν για τη μεσολάβησή του στις ανταλλαγές αιχμαλώτων

​​​"Ο  Ερντογάν πρότεινε οι ουκρανικές ροές σιτηρών να πηγαίνουν κυρίως στις φτωχότερες χώρες" δήλωσε δε ο Βλαντίμιρ Πούτιν - "Τώρα δεν χρειάζονται μαζικά πλήματα (στην Ουκρανία), τουλάχιστον προς το παρόν" απείλησε - "Η ‘μερική κινητοποίηση’ έχει σχεδόν τελειώσει"

Η Ρωσία ευγνωμονεί τον Ερντογάν για τη μεσολάβησή του στις ανταλλαγές αιχμαλώτων στην Ουκρανία ανέφερε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Κεντρικής Ασίας στην Αστάνα, στον απόηχο της διαφαινόμενης σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε προσωπικά στις προσπάθειες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων στην Ουκρανία, η Ρωσία τον ευγνωμονεί γι' αυτό»  τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Ο  Ερντογάν πρότεινε οι ουκρανικές ροές σιτηρών να πηγαίνουν κυρίως στις φτωχότερες χώρες» δήλωσε δε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ουκρανικό 

«Επιβεβαιώνεται  η δεκτικότητα της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Εάν το Κίεβο είναι ώριμο για διαπραγματεύσεις, τότε θα απαιτηθούν προσπάθειες διαμεσολάβησης από τις ενδιαφερόμενες χώρες» τόνισε.

«Μόλις τα (ρωσικά) στρατεύματα απομακρύνθηκαν από το Κίεβο, αυτό ήταν, η Ουκρανία έχασε την επιθυμία της να διαπραγματευτεί» .

«Τώρα δεν χρειάζονται μαζικά πλήματα (στην Ουκρανία), τουλάχιστον προς το παρόν» απείλησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Δεν υπάρχει ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Μπάιντεν» σχολίασε απαξιωτικά. 

Συμμαχία της Ρωσίας με τους Ταλιμπάν

Συμμαχία της Ρωσίας με τους Ταλιμπάν, έναντι του «κοινού δυτικού κινδύνου» επιθυμεί ακόμα ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Η Δύση τροφοδοτεί τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν για να επιτεθούν σε γειτονικές χώρες. Αυτές οι ομάδες αντιτίθενται και στους Ταλιμπάν. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρομοκρατικές ομάδες που εργάζονται για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι σχέσεις με τις σημερινές αφγανικές αρχές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

"Εξωτερικές προσπάθειες παρέμβασης" 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι υπάρχουν «εξωτερικές προσπάθειες» για παρέμβαση στις «πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας» ζητώντας ενίσχυση των σχέσεων ως αντίβαρο. 

«Η κατάσταση στον κόσμο και στην περιοχή, που γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, μας ωθεί προς την αναζωογόνηση όλων των μηχανισμών της αλληλεπίδρασής μας. Υπάρχουν έξωθεν προσπάθειες παρέμβασης στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, διατάραξης των ειλικρινών δεσμών και της στενής δέσμευσης στην πολιτική, την οικονομία και τον ανθρωπιστικό τομέα που έχουν διαμορφωθεί σε όλη την ιστορία μας», ισχυρίστηκε. 

«Τώρα, πράγματι, πραγματικά συντονισμένα κοινά βήματα των χωρών μας είναι πολύ σημαντικά τόσο για την ενίσχυση της συμμαχίας και της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης όσο και για την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας», είπε ο Πούτιν.

"Η Γερμανία να επιλέξει μεταξύ των συμφερόντων της και του ΝΑΤΟ" 

«Η απόφαση των γερμανικών αρχών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ εις βάρος των γερμανικών συμφερόντων είναι λάθος. Οι ίδιες οι αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πρέπει να καθορίσουν τι είναι πιο σημαντικό για αυτές — να διασφαλίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα ή να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ» σχολίασε ακόμα. 

"Η ‘μερική κινητοποίηση’ έχει σχεδόν τελειώσει"

«Δεν υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί η ‘μερική κινητοποίηση ‘στο άμεσο μέλλον», δήλωσε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Έχει σχεδόν τελειώσει, θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες» δήλωσε. 
 

Πηγή: skai.gr