Για «εκτοπισμό» και όχι για «απομάκρυνση» των κατοίκων της κατεχόμενης Χερσώνας κάνει λόγο το Κίεβο

Χθες ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας ζήτησε να απομακρυνούν οι άμαχοι από την περιοχή

Η έκκληση του επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη ρωσικά κατεχόμενη περιφέρεια Χερσώνα στην νότια Ουκρανία και να πάνε στη Ρωσία ισοδυναμεί με «εκτοπισμό», δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός περιφερειακός αξιωματούχος.

Ο Σάλντο ζήτησε χθες δημόσια από την Μόσχα για την απομάκρυνση αμάχων. «Προτείναμε όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας της Χερσώνας που θέλουν να προστατευτούν από (ουκρανικά) πυραυλικά πλήγματα μπορούν να πάνε σε άλλες ρωσικές περιοχές», δήλωσε χθες στο Telegram. «Πάρτε τα παιδιά σας και φύγετε», προέτρεψε σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει τη «βοήθεια» που είναι απαραίτητη «για να οργανωθεί μια τέτοια εργασία», λέγοντας από την πλευρά του ότι πρότεινε «καταρχήν» στους κατοίκους των τοποθεσιών στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου, που είναι πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η έκκληση του Σάλντο έρχεται μετά τις προόδους των ουκρανικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία. Επί εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός ηγείται αντεπίθεσης σε αυτά τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα, αλλά όπου ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβαν περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε λιγότερο από επτά ημέρες.

«Η δική μας ανάγνωση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκτοπισμό που ζητά ο Σάλντο», είπε ο Σέρχι Χαν, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, σε ενημέρωση του Τύπου.

«Αυτή η “απομάκρυνση” που ανακοίνωσε ο Σάλντο είναι απομάκρυνση για συνεργάτες και προδότες στην περιφέρεια... θέλουν να μεταφέρουν αυτούς τους συνεργάτες στη Ρωσία», είπε ο Χαν.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της Χερσώνας καταλήφθηκε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής καθώς η Μόσχα έστειλε στρατεύματα από τη γειτονική Κριμαία. Είναι μία από τις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε τον περασμένο μήνα, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε συντριπτικά από το Κίεβο και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οι κατακτητές κατανοούν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ, ειδικά στη δεξιά όχθη (του ποταμού Δνείπερου) και στην πόλη της Χερσώνας», συνέχισε ο Χαν.

Από την μεριά του ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής στην περιφέρεια της Χερσώνας, προέτρεψε σήμερα τους ανθρώπους να κατευθυνθούν στη Ρωσία για τη δική τους ασφάλεια.

Όπως είπε, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται με τη στρατιωτική του ηγεσία «βήματα για την περαιτέρω απελευθέρωση ουκρανικών περιοχών» .

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εισχωρήσουν στη Χερσώνα και να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Πηγή: skai.gr