Συνταγματάρχης... Πούτιν: «Εμπλέκεται προσωπικά στον πόλεμο σε επίπεδο ταξίαρχου» λένε δυτικές πηγές

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπλακεί προσωπικά στον πόλεμο της Ουκρανίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να λαμβάνει επιχειρησιακές και τακτικές αποφάσεις «σε επίπεδο συνταγματάρχη ή ταξίαρχου», σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται ο Guardian.
 
Πρόσθεσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμμετέχει ακόμα και στον καθορισμό των κινήσεων των δυνάμεων στο Ντονμπάς όπου την περασμένη εβδομάδα οι εισβολείς υπέστησαν αιματηρή ήττα, καθώς επιχείρησαν πολλές φορές να διασχίσουν έναν ποταμό στρατηγικής σημασίας. 

Οι πηγές δήλωναν πάντως ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τον στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ, το διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ο στρατηγός έχει καρατομηθεί.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν και ο Γκερασίμοφ συμμετέχουν στη λήψη τακτικών αποφάσεων σε ένα επίπεδο που κανονικά θα περιμέναμε να ληφθούν από ένα συνταγματάρχη ή έναν ταξίαρχο», σχολίασε  στρατιωτική πηγή, αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιτύχουν σημαντική πρόοδο στο Ντονμπάς, όπου έχουν ξεκινήσει μια επίθεση εδώ και ένα μήνα η οποία έχει αποτύχει αρκετές φορές να περικυκλώσει τις μικρότερες ουκρανικές δυνάμεις. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συνταγματάρχες του αμερικανικού στρατού και οι ταξίαρχοι του βρετανικού στρατού διοικούν συνήθως μια ταξιαρχία, δηλαδή μονάδες που δεν ξεπερνούν μερικά τάγματα – ένα τάγμα ισοδυναμεί με τη μικρότερη επιχειρησιακή μονάδα του ρωσικού στρατού. Ο στρατός της Ρωσίας λειτουργεί πιο «από πάνω προς τα κάτω» ιεραρχικά, δηλαδή δεν γίνεται μικροδιαχείριση, με οδηγίες που συνήθως αποστέλλονται από τους στρατηγούς στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, με την παραπαίουσα ρωσική εισβολή η Μόσχα αναγκάστηκε να στείλει στρατηγούς πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, όπου μέχρι και 12 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Μπεν Μπάρι, πρώην ταξίαρχος του βρετανικού στρατού και εμπειρογνώμονας χερσαίου πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, είπε δηκτικά στον Guardian: «Ένας αρχηγός κυβέρνησης πρέπει να έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να παίρνει στρατιωτικές αποφάσεις. Θα έπρεπε να καθορίζει την πολιτική στρατηγική αντί να βαλτώνει στην καθημερινή δραστηριότητα». 

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο. 

Πηγή: skai.gr