Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος για διαπραγμάτευση με όποιον έχει «σχετικά αποδεκτές λύσεις»

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρνήθηκαν να εμπλακούν στις συνομιλίες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε την πιο θανατηφόρα πολεμική διαμάχη στην Ευρώπη από την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, από την πυραυλική κρίση της Κούβας το 1962.

Μέχρι τώρα, υπάρχει μόλις ένα ελάχιστο ίχνος για το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα πολεμήσει μέχρι την επίτευξη όλων των αντικειμενικών σκοπών του, ενώ το Κίεβο ανακοινώνει ότι δεν θα ησυχάσει, μέχρι ο κάθε Ρώσος στρατιώτης εκδιωχθεί από όλες τις περιοχές του, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, την οποία, η Ρωσία κατέλαβε το 2014.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δρα στη «σωστή κατεύθυνση» στην Ουκρανία, επειδή η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ προσπαθεί να διαμελίσει τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν το πρωί στο Κίεβο και σε όλες τις ουκρανικές περιφέρειες.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως ο συναγερμός μπορεί να κηρύχθηκε αφού ρωσικά αεριωθούμενα απογειώθηκαν στη Λευκορωσία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία αυτή.

Δέκα νεκροί χθες στην Χερσώνα

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 58 τραυματίστηκαν κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό στη Χερσώνα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, καταγγέλλοντας μια αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη αυτήν που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι Ουκρανοί, μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Φιλορώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση και ότι στόχος τους ήταν να επιρρίψουν την ευθύνη στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου διακρίνονται καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια και πτώματα στους δρόμους. «Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα επισημάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως ‘ευαίσθητο περιεχόμενο’. Αλλά δεν είναι ευαίσθητο περιεχόμενο. Είναι η καθημερινότητα της Ουκρανίας και των Ουκρανών», έγραψε. «Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι τρόμος, είναι δολοφονίες για εκφοβισμό και για ευχαρίστηση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλη την επαρχία της Χερσώνας. Ο τοπικός κυβερνήτης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς, που έχει διοριστεί από το Κίεβο, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι νεκροί έφτασαν τους 10.

Πηγή: skai.gr