Κλείσιμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Άνοιξε» η συζήτηση για πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Η επικείμενη συμφωνία για ουδετερότητα, αποπυρηνικοποίηση και εγγυήσεις της Ουκρανίας ήταν μόνο το ένα σκέλος της σημαντικής εξέλιξης που παρουσίασε η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη. Το δεύτερο σκέλος, το οποίο κρίνεται εξίσου σημαντικό, είναι η έναρξη της συζήτησης για μία πιθανή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά που η ρωσική πλευρά δέχεται να συζητήσει τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Πούτιν θα δεχθεί μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζελένσκι. Την είδηση επιβεβαιώνει και το ρωσικό RIA-Novosti, το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές μέσα από το Κρεμλίνο.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη διαπραγμάτευση της Κωνσταντινούπολης Βλαντίμιρ Μιντίνσκι, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη σημερινή συνάντηση με τους Ουκρανούς, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη σημαντική πρόοδο που επιτελέστηκε στις τελευταίες συνομιλίες.

Η Ουκρανία φέρεται να έχει συμφωνήσει στην ουδετερότητα, στην αποπυρηνικοποίηση και στις εγγυήσεις από τρίτες δυνάμεις, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεών της σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μικαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαπραγμάτευσης ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr