Δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα περιμένουν Ρώσους τουρίστες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι – Το μεγάλο… «κόλπο» για τις διακοπές τους

Από τότε που έληξε η ισχύς των περιορισμών για τον κορωνοϊό στη Ρωσία τον Ιούλιο, παρατηρήθηκε έκρηξη στον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών

Πόρσε, Bentley και άλλα πολυτελή αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες γεμίζουν το γκαράζ του αεροδρομίου του Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία γίνεται σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», η ΕΕ έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροπλάνα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας όποιον θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη να περάσει τα σύνορα ή να ακολουθήσει κυκλική διαδρομή, χρησιμοποιώντας μη δυτικές αεροπορικές εταιρείες.

Από τότε που έληξε η ισχύς των περιορισμών για τον κορωνοϊό στη Ρωσία τον Ιούλιο, παρατηρήθηκε έκρηξη στον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών, αλλά και αντιδράσεις στην Ευρώπη στο να αποτρέψει Ρώσους τουρίστες να εισέλθουν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Μια γρήγορη βόλτα στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι αποκάλυψε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αυτοκίνητα υψηλών προδιαγραφών με ρωσικές πινακίδες, μεταξύ των οποίων μια νέα Mercedes-Benz S-class sedan και μια Porsche 911 Turbo S.

«Με εκπλήσσει», δήλωσε ένας Φινλανδός ταξιδιώτης, ο Jussi Hirvonen, αφού βγήκε από το γκαράζ. «Μακάρι να μην ήταν εδώ πριν λυθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία».

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, δήλωσε ότι η Φινλανδία έχει γίνει «χώρα διέλευσης» για τους Ρώσους τουρίστες. 

Πολυτελή αυτοκίνητα περιμένουν Ρώσους τουρίστες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Η Φινλανδία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιορίσει τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων στο 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη δυσαρέσκεια για τον ρωσικό τουρισμό εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να εισέρχονται στη Φινλανδία με βίζες που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες της ΕΕ για τα ταξίδια τους. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η φινλανδική συνοριοφυλακή τον Αύγουστο, περίπου τα δύο τρίτα των Ρώσων που διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας το κάνουν με βίζα Σένγκεν, που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα εκτός της Φινλανδίας.

«Η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ισπανία εκδίδουν συνήθως βίζες για τους Ρώσους και γενικά είναι μεταξύ των χωρών που εκδίδουν τις περισσότερες κάθε χρόνο», δήλωσε αξιωματούχος της συνοριοφυλακής. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, δήλωσε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να αναζητήσει μια «περιφερειακή λύση» για την απαγόρευση των Ρώσων τουριστών, εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν σε κυρώσεις σε όλο το μπλοκ, και αναμένεται να διεξαγάγει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Πολωνία στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα.

Η σκανδιναβική χώρα σκοπεύει να θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Τσεχική Δημοκρατία στις 30 Αυγούστου.
 

Πηγή: skai.gr