Politico: Ίσως να είναι πολύ αργά όταν υπάρξουν ενδείξεις για πυρηνικό χτύπημα του Πούτιν

Τα περισσότερα από τα ρωσικά αεροσκάφη, μαζί με τους συμβατικούς εκτοξευτές πυραύλων, μπορούν επίσης να φέρουν μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα σημειώνει το σάιτ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων που θα μπορούσαν να καταδείξουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλείται το Politico.

«Ωστόσο, οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι ο απρόβλεπτος Ρώσος ηγέτης αποφάσισε να εξαπολύσει το αδιανόητο -σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία ή να εκφοβίσει τη διεθνή κοινότητα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του- θα μπορούσαν να έρθουν πολύ αργά» προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι. 

Τα περισσότερα από τα ρωσικά αεροσκάφη, μαζί με τους συμβατικούς εκτοξευτές πυραύλων, μπορούν επίσης να φέρουν μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα. Αυτά τα όπλα είναι σχεδιασμένα για πιο στοχευμένη χρήση στο πεδίο της μάχης από τα στρατηγικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που αφήνουν ίχνη όταν οι μονάδες τους τίθενται σε συναγερμό ή χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές ασκήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι εκτός αν ο Πούτιν ή οι διοικητές του θέλουν ο κόσμος να το γνωρίζει (πυρηνικό πλήγμα) εκ των προτέρων, οι ΗΠΑ μπορεί να μην μάθουν ποτέ ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανταλλάξει συμβατικά πυρομαχικά με ατομικές βόμβες» σχολιάζει το Politico.

Είναι ένα ολοένα και πιο ενοχλητικό πρόβλημα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανακτήσουν τη δυναμική τους στην Ουκρανία και ενισχύονται τα σημάδια ότι ο Πούτιν είναι όλο και πιο αντιδημοφιλής στο εσωτερικό, ειδικά αφότου διέταξε μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα. 

«Παρακολουθούμε πιο προσεκτικά», είπε Aμερικανός αξιωματούχος με πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες και τη στρατηγική της Μόσχας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

Οι προσπάθειες παρακολούθησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας  περιλαμβάνουν τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο - και μεγαλύτερη έμφαση σε εμπορικούς δορυφόρους για την ανάλυση ρωσικών μονάδων στο πεδίο που μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν πυρηνικές εντολές είπε ο αξιωματούχος .

Εκτός της Ουκρανίας οι προσπάθειες εστιάζονται και στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το Κρεμλίνο έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και υπερηχητικούς πυραύλους.

Πηγή: politico.eu