Ουκρανία: Το Σολεντάρ αντιστέκεται - «Οι Ρώσοι περνούν πάνω από δικά τους πτώματα»

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις γίνονται στο ανατολικό μέτωπο, καθώς Ουκρανοί και Ρώσοι μάχονται για την πόλη με τα αλατορυχεία. 

Σφοδρες συγκρούσεις - με βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές - συνεχίζουν να μαίνονται στο μέτωπο του Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία. 

Εχθες, η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη, είδηση που έσπευσε να διαψεύσει η Ρωσία. 

Σήμερα, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ναι μεν αυξάνει τις δυνάμεις της στο μέτωπο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται. 

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στην κατεύθυνση της Σολεντάρ», δήλωσε η Μαλιάρ. «(Οι Ρώσοι) περνούν πάνω από δικά τους πτώματα». «Η Ρωσία οδηγεί τους δικούς της στη σφαγή κατά χιλιάδες, αλλά εμείς αντέχουμε», δήλωσε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, μόνο σήμερα, σε ουκρανική πυραυλική επίθεση, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 Ρώσοι στρατιώτες. 

Η Μαλιάρ είπε επίσης ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 280 - από 250 μία εβδομάδα - νωρίτερα καθώς η Μόσχα προσπάθησε να πάρει την «στρατηγική πρωτοβουλία».

Άλλος υψηλόβαθμος στρατιωτικός, ο ταξίαρχος Ολέξι Γκρομόφ, δήλωσε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει «δύσκολη», με τις σφοδρότερες συγκρούσεις να γίνονται στο ανατολικό μέτωπο.

ουκρανια στρατος σολενταρ

«Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές και να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον κίνδυνο να εξαπολυθεί επίθεση από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας στα βόρεια της Ουκρανίας, όπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ο Γκρομόφ, επιβεβαιώσει ότι είναι υπαρκτός και θα «συνεχίσει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Γιατί το Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας 

Η μάχη για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι μία από τις πιο αιματηρές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, με τη Μόσχα να ρίχνει εκεί όλες της τις δυνάμεις ελπίζοντας να πετύχει μία νίκη, έπειτα από πολλές ήττες από τον Σεπτέμβριο.

Αλατωρυχεία

Πριν τον πόλεμο η Σολεντάρ ήταν μια μικρή πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους, κυρίως γνωστή για τα αλατωρυχεία της. Το όνομά της σημαίνει «το δώρο του αλατιού» στα ουκρανικά και τα ρωσικά.

Βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπάχμουτ, μια πιο σημαντική πόλη που βρίσκεται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.

Τα αλατωρυχεία της Σολεντάρ είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Εξάλλου κάτω από τα παλιά αλατωρυχεία υπάρχει ένα δίκτυο στοών μήκους 200 χιλιομέτρων, που περνά κάτω από τη γραμμή του μετώπου και το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διεισδύσουν πίσω από τη γραμμή του ουκρανικού στρατού.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν επισημάνει ότι οι μάχες στη Σολεντάρ είναι ιδιαίτερα σφοδρές.

«Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Μπάχμουτ και τη Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο του πολέμου αυτού», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πολύ αίμα, πολλές μάχες του πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, κυρίως στη Σολεντάρ», πρόσθεσε.

Ακόμη και το Κρεμλίνο, το οποίο συνήθως αποφεύγει να αναφέρεται στις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει πληρώσει «ένα αρκετά μεγάλο τίμημα» για να προχωρήσει στη Σολεντάρ.

Πηγή: skai.gr