Ουκρανικό ΥΠΕΘΑ: «Μπλοκαρίστηκαν» οι δύο κύριες οδοί της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο– «Νεκρός και 5ος Ρώσος στρατηγός» -Φωτό

Οι δύο κύριες ρωσικές διαδρομές για την επίθεση στο Κίεβο φέρεται να έχουν μπλοκαριστεί αναφέρει το CNN, το οποίο επικαλείται ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό. 

Ο Ολεξάντρ Χρούζεβιτς, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, φέρεται να είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου - που χωρίζει την πόλη από βορρά προς νότο - έχουν σταματήσει. 

«Από σήμερα, ο εχθρός έχει σταματήσει σε απόσταση σχεδόν 70 χιλιομέτρων από τη δεξιά όχθη της πόλης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση πυρών, εκτός από βολές ρουκετών. Στην αριστερή όχθη, η προέλαση έχει [επίσης] ανακοπεί. Ο εχθρός βάλλει κυνικά κατά των υποδομών μας. [Αλλά] οι κύριοι τρόποι επίθεσης έχουν μπλοκαριστεί», είπε την Παρασκευή. 

Σε μια ενημέρωση αργότερα μέσα στην ημέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι στόχοι της Ρωσίας για την περικύκλωση του Κιέβου «δεν έχουν εκπληρωθεί». Το υπουργείο ανέφερε πάντως ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να επαναλάβουν τις προελεύσεις προς το Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε παράλληλα ότι σκότωσε τον Ρώσο αντιστράτηγο Αντρέι Μόρντβιτσεφ. Αν αληθεύει η πληροφορία, θα είναι ο πέμπτος Ρώσος στρατηγός που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας πάντως ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, που προχώρησε σε εισβολή στη γειτονική της χώρα τον περασμένο μήνα, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν. Σύμφωνα με αναφορές, στην Μαριούπολη διεξάγονται οδομαχίες των Ουκρανών με Τσετσενούς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Πηγή: skai.gr