Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ρωσική «μέγγενη» η Μαριούπολη- Μάχες στο κέντρο της πόλης

Μάχες πραγματοποιούνται στο κέντρο της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης, σύμφωνα με αναφορές.

Συγκεκριμένα δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποιτσένκο επιβεβαίωσε στο BBC πως πράγματι γίνεται αντιληπτή μεγάλη κινητικότητα.

"Οι μάχες με τανκς και πολυβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε αποθήκες. Πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών στη Μαριούπολη είτε υπέστησαν σοβαρές φθορές είτε έχουν καταστραφεί, ολοκληρωτικά".

Ο δημαρχος μάλιστα πρόσθεσε πως το 30% των κτιρίων δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

"Δεν έχει μείνει το κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου" είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, 130 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το θέατρο-καταφύγιο που βομβαρδίστηκε, με την επιχείρηση διάσωσης να συνεχίζεται.

Ο ρωσικός κλοιός "σφίγγει" στην Ουκρανία καθώς νωρίτερα καταγράφηκε ρίψη αντιαεροπορικών πυρών και πυραύλων στην Οδησσό ενώ τεθωρακισμένο άρμα του στρατού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του σε δρόμο της περιοχής.

Τα πυρά κατευθύνονταν κατά αγνώστων στόχων πάνω από την πόλη και παραμένει ακόμη άγνωστο το εάν υπάρχει κατάρρευση στόχου.

Η ρίψη διήρκεσε αρκετή ώρα και σημειώνεται πως δεν προηγήθηκε προειδοποιητική σειρήνα συναγερμού.

Δυο νέες εκρήξεις και σειρήνες ακουσθήκαν απόψε παράλληλα στο Κίεβο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επρόκειτο για ρίψεις πυραύλων καθώς λειτούργησε  η αεράμυνα του Κίεβου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δυο είναι οι βασικές γραμμές άμυνας της πρωτεύουσάς στο Ιρπίν , όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι στα 20 χλμ  και στο Μπροβάρι όπου έχουν υποχωρήσει στα 70 χλμ. 

Πηγή: skai.gr