Κλείσιμο

«Υπαρξιακός κίνδυνος» ένας λάθος υπολογισμός του ΝΑΤΟ, λέει Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα βρετανικά και νατοϊκά στρατεύματα «δεν πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο» στην Ουκρανία, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι.

Όπως προειδοποίησε, «πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι ποιος θα μπορούσε να είναι ο κίνδυνος ενός λάθους υπολογισμού και πόσο υπαρξιακός θα μπορούσε πολύ γρήγορα να γίνει αν γινόταν αυτός ο λάθος υπολογισμός και τα πράγματα κλιμακώνονταν χωρίς λόγο».

Ο κ. Χίπι στην ουσία επανέλαβε με τον τρόπο αυτό την προειδοποίηση που έχει κάνει λίγο νωρίτερα ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ότι δηλαδή μια ευθεία σύγκρουση βρετανικών και νατοϊκών δυνάμεων με τη Ρωσία θα προκαλούσε πανευρωπαϊκό πόλεμο.

Ο κ. Χίπι επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει όλα όσα μπορεί να κάνει για να υποστηρίξει τους ίδιους Ουκρανούς τις επόμενες ημέρες», μια αναφορά στην πρόθεση αποστολής πρόσθετου αμυντικού οπλισμού από τη Βρετανία.

Σημείωσε δε ότι βρετανικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, συμμετέχουν σε αποστολές επιτήρησης και υποστήριξης νατοϊκών συμμάχων στην ΝΑ Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ