Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Μόσχα απαντά, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες μόνο αν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Βλ. Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV μετέδωσε ότι κατά την συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του ο Βλ.Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε συνομιλίες με το Κίεβο σε υψηλό επίπεδο.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Πούτιν ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής λύσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Νωρίτερα, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωνε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό» δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να κυβερνούν την Ουκρανία «νεο-ναζί».

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Πηγή: skai.gr