Περισσότερες κυρώσεις κατά Ρωσίας ζήτησε από Ευρωπαίους ηγέτες ο Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών που απαρτίζουν την Ενιαία Εκστρατευτική Δύναμη (ΗΒ, σκανδιναβικές, βαλτικές χώρες και Ολλανδία) στην εκτίμηση ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, συμφωνήθηκε ότι οι κυρώσεις αυτές πρέπει να επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στον ενδότερο κύκλο του Προέδρου Πούτιν, χτίζοντας επί των κυρώσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα οι δέκα Ευρωπαίοι ηγέτες, ο κ. Τζόνσον τους κάλεσε γενικότερα να παράσχουν «κατεπειγόντως» περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία. «Οι καταστρεπτικές ενέργειες του Προέδρου Πούτιν δε θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν αποδέκτες ή να γίνει αποδεκτή ως τετελεσμένη η επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Εκτίμησε δε ότι σε αυτή την «καθοριστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, με τις παγκόσμιες επιπτώσεις», ο ουκρανικός λαούς θα συνεχίσει να μάχεται με γενναιότητα.

Σχεδόν την ίδια ώρα η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Γι, ξεκαθαρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αναμένουμε από την Κίνα να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε η ίδια η κα Τρας.

Εξάλλου, στο Foreign Office για εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης της Λευκορωσίας, με τον Υφυπουργό Ευρώπης Τζέιμς Κλέβερλι να του λέει ότι πρέπει να πάψει η στήριξη των παράνομων ρωσικών ενεργειών από το Μινσκ.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond έβαλε νωρίτερα σήμερα πλώρη για τη Μεσόγειο, αναχωρώντας από τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ. Αποστολή του εκεί θα είναι να συνδράμει τις περιπολίες και την επιτήρηση της περιοχής που πραγματοποιεί το περιπολικό σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού HMS Trent. Στη βρετανική βάση στην Κύπρο θα αναπτυχθούν και τέσσερα ακόμα αεροσκάφη τύπου Typhoon για συμμετοχή σε νατοϊκές περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η ενίσχυση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην Εσθονία νωρίτερα από το προγραμματισμένο.