Τζόνσον «κατά βάρβαρου Πούτιν»: Έτοιμοι να εντείνουμε και να συνεχίσουμε τις κυρώσεις όσο χρειαστεί

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είναι διατεθειμένος να διαπράξει βαρβαρότητες και να πραγματοποιήσει αδιάκριτες επιθέσεις κατά αθώων αμάχων στην Ουκρανία, «να στείλει πυραύλους σε πολυκατοικίες για να σκοτώσει παιδιά».

Τον κατηγόρησε ότι ήδη ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Μιλούσε από τη Βαρσοβία μετά από συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Εσθονία.

Τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος Πούτιν «έχει μοιραία υποτιμήσει» την «παθιασμένη επιθυμία» των Ουκρανών να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, σχολιάζοντας ότι με το θάρρος του ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει κινητοποιήσει και συνιστά έμπνευση για όλο τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υποτίμησε επίσης «την ενότητα και την αποφασιστικότητα» της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, όπως αποτυπώνονται στις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Τόνισε ότι η οικονομική πίεση από τη Δύση θα συνεχιστεί και πως έχει ήδη αντίκτυπο στη Ρωσία. Όπως σημείωσε, «το Ην. Βασίλειο είναι έτοιμο να εντείνει και να συνεχίσει (τις κυρώσεις) για όσο χρειαστεί».

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου στην πολωνική πρωτεύουσα ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι ο Πούτιν υπολόγισε λάθος την κατάσταση και τον χαρακτήρα του ουκρανικού λαού, σχολιάζοντας ότι «έχει πιαστεί σε ένα ψέμα», πως δηλαδή οι Ουκρανοί θα καλωσόριζαν τους Ρώσους στρατιώτες.

Είπε δε ότι «η καρδιά μας πονάει για τους Ρώσους στρατιώτες που εστάλησαν να πεθάνουν σε αυτό το μάταιο εγχείρημα» και ότι η Δύση θα θρηνεί με τους γονείς τους.

Τόνισε επίσης ότι «κανένα έθνος δε θα ήταν ασφαλές» αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιτύγχανε στην προσπάθεια ανατροπής της μεταψυχροπολεμικής τάξης.

Αλλά εκτίμησε ότι η Ρωσία δε θα μπορέσει να καταβάλει την Ουκρανία ή έστω ένα τμήμα της, καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με διαρκή απειλή αντιποίνων και ανταρτοπόλεμου.

Ο κ. Τζόνσον ευχαρίστησε την Πολωνία για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων και είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή, επίσης υποδεχόμενο «σημαντικό αριθμό» προσφύγων.

Δήλωσε δε «πιο πεπεισμένος από ποτέ πως ο Πούτιν θα αποτύχει και πρέπει να αποτύχει».

Στην συναισθηματικά πολύ φορτισμένη ερώτηση Ουκρανής δημοσιογράφου γιατί το ΝΑΤΟ ή η Βρετανία δεν επεμβαίνουν για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε πως «οι επιπλοκές αυτού θα ήταν πως το ΗΒ θα εμπλεκόταν στην κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνο - αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ή που έχουμε αναλογιστεί. Οι συνέπειες αυτού θα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολες να ελέγξουμε».

«Η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεση στην Ουκρανία έως ότου να επιτευχθούν οι στόχοι της», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, έξι μέρες μετά την εισβολή της Μόσχας. 

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να διεξάγουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι», είπε ο Σόιγκου σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. 

«Θα αποστρατιωτικοποιήσουμε και θα αποναζιστικοποιήσουμε» την Ουκρανία, καθώς και «θα προστατεύσουμε τη Ρωσία από μια στρατιωτική απειλή που δημιουργήθηκε από τις δυτικές χώρες οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό λαό εναντίον της χώρας μας» υποστήριξε. 

Πηγή: skai.gr