Κλείσιμο

Επιπλέον στρατιωτική στήριξη Λονδίνου στο Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι είχε το απόγευμα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Ζελένσκι ενημέρωσε για την πορεία της ουκρανικής αντίστασης κατά του Ρώσου εισβολέα, με τον κ. Τζόνσον να επισημαίνει τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού.

Οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν κατηγορηματικά» τις βάρβαρες αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία κατά αθώων αμάχων, ακόμα και παιδιών, προσθέτει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Ζελένσκι για τη στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία και δεσμεύθηκε για ακόμα περισσότερη βοήθεια τις επόμενες ώρες και μέρες.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο κ. Τζόνσον έγραψε πως η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι η φλόγα του κεριού της ελευθερίας να φωτίσει ξανά εν μέσω ανεξαρτησίας και ελευθερίας».

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Μεταφορών του Ην. Βασιλείου Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε όλα τα βρετανικά λιμάνια να μην επιτρέπουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε πλοίο υπό ρωσική σημαία, νηολόγιο, ιδιοκτησία, έλεγχο ή ναύλωση.

Παράλληλα, το Foreign Office καλεί πλέον τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, ενώ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανακοίνωσε επισήμως την υποβολή νομοθεσίας για την απαγόρευση εκκαθάρισης πληρωμών ρωσικών από ρωσικές τράπεζες σε στερλίνα.

Καταδίκασε την «προμελετημένη, προσχεδιασμένη και βάρβαρη εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει σε κυρώσεις κατά περισσότερων Ρώσων ολιγαρχών.

Εξάλλου, η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ γίνεται στόχος κριτικής καθώς επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι δε θα άρει πλήρως τις απαιτήσεις για βίζα για Ουκρανούς πρόσφυγες, για λόγους ασφαλείας.

Είπε ωστόσο ότι Ουκρανοί που έχουν Βρετανούς συγγενείς θα γίνονται δεκτοί στο Ην. Βασίλειο για 12 μήνες ακόμα και αν δεν πληρούν τα μεταναστευτικά κριτήρια. Εκτίμησε ότι αυτό το μέτρο αφορά περίπου 100.000 Ουκρανούς.
 

Πηγή: skai.gr