Επιπλέον κυρώσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων στη Γαλλία προαναγγέλλει το Παρίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν «απειλές για θηριωδίες» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σε μια προηχογραφημένη ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι «εξετάζει την μαζική στρατιωτική επίθεση που επέλεξε να εξαπολύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας».

Στο Μαλί, είπε ότι άμαχοι αντιμετωπίζουν μια τριπλή απειλή, επικαλούμενος την τζιχαντιστική τρομοκρατία, αυτό που αποκάλεσε διολίσθηση της χούντας προς τη δικτατορία και τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία όπως είπε «σύναψε συμφωνία με τη χούντα».

Παράλληλα ο ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα εναντίον Ρώσων με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τους, μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ταυτοποιήσουμε (…) όλους τους Ρώσους με περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, οι οποίοι μπορεί να προστεθούν σε αυτές τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της εγγύτητάς τους με τη ρωσική εξουσία, και θα εξοπλισθούμε με τα νόμιμα μέσα για να αρπάξουμε το σύνολο αυτών των περιουσιακών στοιχείών», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά το συμβούλιο άμυνας υπό την προεδρία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ηγετών και προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, κυρίως δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Μετά από αίτημα του (Γάλλου) Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζουμε την πλήρη απογραφή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας, σκαφών αναψυχής, πολυτελών οχημάτων, που θα ανήκαν σε ρωσικές προσωπικότητες υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε ο Λεμέρ.

Στο πλευρό του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι «μέτρα» θα ληφθούν «σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα» κατά των «οργάνων της ρωσικής προπαγάνδας» που πραγματοποιούν ενέργειες «παραπληροφόρησης» στην Ευρώπη.

Την Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today (RT) και Sputnik θα αποκλειστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους αποτρέψει από το να διαδίδουν «ψέματά» για τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο Λεμέρ ανέφερε επίσης ότι θα υποδεχτεί αυτή την εβδομάδα τους γαλλικούς τομείς που τιμωρήθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή θα επέλθουν, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων και μετάλλων, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές ορισμένων από αυτά τα μέταλλα (τιτάνιο, νικέλιο κ.λπ.)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ