Καθησυχαστικός ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας για την πυρηνική απειλή Πούτιν - Νέες βρετανικές κυρώσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Βρετανία δεν βλέπει και δεν διαπιστώνει στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε χθες ο Βλάντιμιρ Πούτιν ή στο καθεστώς ετοιμότητας που περιέγραψε κάποια αλλαγή στην πραγματική κατάσταση διαχείρισης των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Όπως είπε σε σειρά πρωινών ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεων, η εκληφθείσα από πολλούς ως απειλή του Ρώσου Προέδρου είναι κυρίως μια «υπενθύμιση» προς το ΝΑΤΟ και τον κόσμο ότι έχει το πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο.

«Πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος σαν τη Ρωσία πιστεύει πως οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε αυτό έχει να κάνει με την εισβολή στην Ουκρανία είτε με τη χρήση νευροτοξικής ουσίας στο Σόλσμπερι, αλλά κατά βάση ένα αποτρεπτικό οπλοστάσιο είναι αυτό ακριβώς, αποτρεπτικό», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος πάντως αποκάλυψε πως ο 12χρονος γιος του τού τηλεφώνησε ανήσυχος όταν άκουσε την δήλωση Πούτιν.

Ο κ. Γουάλας πρόσθεσε πως η Βρετανία δε θα κάνει κάτι για να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή ή κάτι που θα τροφοδοτούσε έναν λάθος υπολογισμό και τόνισε πως σε αυτή τη «μάχη ρητορικής» που αναπτύσσει ο Πούτιν η Δύση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα κινηθεί σωστά.

Από εκεί και πέρα επανέλαβε ότι η ρωσική προέλαση «δεν πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό», οι Ρώσοι έχουν καθημερινά θύματα και όλα αυτά λόγω κακού σχεδιασμού και ουκρανικής αντίστασης.

Προειδοποίησε όμως ότι «το ρωσικό δόγμα είναι πως αν δεν παίρνεις αυτό που θέλεις, γίνε όλο και πιο βίαιος, όλο και πιο αδιάκριτος στις επιθέσεις».

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόθεση επιβολής πρόσθετων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η απαγόρευση συναλλαγή βρετανικών φυσικών ή νομικών προσώπων με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο και το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μέσω Twitter ότι η Βρετανία απομονώνει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με αυτά τα μέτρα. «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας και το G7 είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τα πιο αυστηρά οικονομικά μέτρα που είναι δυνατόν κατά του Προέδρου Πούτιν για την αποτρόπαιη εκστρατεία κατά της Ουκρανίας. Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει», συμπλήρωσε.