Ρωσία στον ΟΗΕ: Η επίθεση στην Ουκρανία θα σταματήσει όταν επιτευχθούν οι «στόχοι»

 «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία "όταν επιτευχθούν οι στόχοι των ‘ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων’» διεμήνυσε την Τρίτη ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. 

Ο Νεμπένζια δήλωσε ότι «οι πιθανότητες υπάρχουν ακόμα» ώστε η Ρωσία να συμφωνήσει σε ένα ανθρωπιστικό ψήφισμα στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι όροι «θα απαιτούν κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων,εκκένωση αμάχων, σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδίκη των επιθέσεων κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων ασφαλούς και ανεμπόδιστης διέλευσης και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια».

Όταν πιέστηκε ωστόσο για τις προϋποθέσεις του ψηφίσματος, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα ζητήσει επίσης την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, να μην υφίσταται καμία μελλοντική απειλή από τη χώρα αυτή προς τη Ρωσία και ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία προτείνει στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσουν για ένα ψήφισμα για την «ανθρωπιστική κατάσταση» που σχετίζεται με τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν Ρώσοι διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του που η Γαλλία και το Μεξικό παραιτήθηκαν από την υποβολή του σχεδίου ψηφίσματός τους για την ανθρωπιστική βοήθεια σε ψηφοφορία μετά από 15 ημέρες συζητήσεων, προτιμώντας να ζητήσουν ψηφοφορία απευθείας από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία είχε αντιταχθεί στο αρχικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου έχει δικαίωμα βέτο.

Η Ουκρανία «δεν δείχνει σοβαρή στάση προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων» στις συνομιλίες με τη Μόσχα ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπως αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, την ώρα που οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: skai.gr