Ρωσία: «Η Μαριούπολη δεν είναι πια αποκλεισμένη»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Μαριούπολη «δεν είναι πια αποκλεισμένη» σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax. 

Από τις 13:00, 160 αυτοκίνητα είχαν εγκαταλείψει την πόλη κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου που κατευθύνεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπερντιάνσκ, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Αρκετές απόπειρες εκκένωσης αμάχων που είχαν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη -η οποία έχει πληθυσμό 400.000 ανθρώπων σε καιρό ειρήνης- απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα σχέδια να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου έπρεπε να εγκαταλειφθεί λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία, Άλεξ Γουέιντ, περιέγραψε τις συνθήκες στη Μαριούπολη το Σαββατοκύριακο ως «τρομακτικές», με μικρή πρόσβαση σε φαγητό ή τρεχούμενο νερό. 

«Ουσιαστικά πολιορκούνται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι... Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική που έχει τεθεί εκτός νόμου από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο Στίβεν Κόρνις, επικεφαλής του ελβετικού γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ένας από εκείνους που ηγούνται της επιχείρησης της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr