Κλείσιμο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Προς ασύλληπτη τραγωδία στη Μαριούπολη – Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπό πολιορκία 

Η κατάσταση στην πολιορκούμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη είναι «απελπιστική» και οδεύει προς μια «ασύλληπτη τραγωδία» εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 

«Ουσιαστικά πολιορκούνται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι... Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική που έχει τεθεί εκτός νόμου από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, επικεφαλής του ελβετικού γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ένας από εκείνους που ηγούνται της επιχείρησης της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

Ο Κόρνις ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται, πρέπει να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, τροφή, νερό, φάρμακα και σίγουρα να μένουν εκτός της σύγκρουσης». 

Όπως μπορούμε να δούμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά με αξιόπιστες αναφορές που έρχονται στο Χάρκοβο και το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να γλιτώσουν τους αμάχους. 

«Οδεύουμε πραγματικά προς μια ασύλληπτη τραγωδία», προειδοποίησε, επιμένοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος να την αποφύγουμε και πρέπει να την αποφύγουμε».

Να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αποκλεισμένους πολίτες στην Μαριούπολη όπου νωρίτερα ανακοινώθηκαν πάνω από 1.500 νεκροί, και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού ζητεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, που εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις.

Πηγή: skai.gr