Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος παίζει «βρώμικα»;

Για πρώτη φορά την Τετάρτη ακούσαμε τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί και ο ίδιος την Ουκρανία ότι ετοιμάζει «σχέδια πρόκλησης» για να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα»

της Αθηνάς Παπακώστα

ΝΑΤΟ και Ρωσία πραγματοποιήσαν ξεχωριστές αντιπυρηνικές ασκήσεις την Τετάρτη, τη στιγμή που η Μόσχα επιμένει στους ισχυρισμούς της ότι το Κιέβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν παρακολούθησε άσκηση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής, η οποία περιλάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι πρόκειται για ασκήσεις, οι οποίες αφορούν σε απάντηση σε εχθρικό πλήγμα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την Ουάσινγκτον για τα σχέδιά της ενώ, την ίδια στιγμή σε εξέλιξη μέχρι την Κυριακή (30.10) βρίσκονται και οι αντίστοιχες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και συγκεκριμένα πάνω από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα. 

Για πρώτη φορά την Τετάρτη ακούσαμε τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί και ο ίδιος την Ουκρανία ότι ετοιμάζει «σχέδια πρόκλησης» για να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», ενώ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως «πολιορκητικό κριό» κατα της Ρωσίας και των συμμάχων της μετατρέποντας τη χώρα σε «δοκιμαστικό πεδίο για τα στρατιωτικά - βιολογικά τους πειράματα».

Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι έχουν απορρίψει τους επίμονους ισχυρισμούς της Μόσχας για χρήση «βρώμικη βόμβας» και επισημαίνουν ότι η Ρωσία που είναι αντιμέτωπη με ήττες στο πεδίο της μάχης ενδέχεται η ίδια να πυροδοτήσει «βρώμικη βόμβα», για να σπείρει τον τρόμο ή ακόμη και να πάει ένα βήμα παραπέρα και να ενεργοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είχε ακόμη μια σειρά τηλεφωνικών επαφών. Αυτή τη φορά με τους ομολόγους του στην Κίνα και την Ινδία στους οποίους εξέφρασε τις ανησυχίες της Μόσχας. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε "παράλογες" τις κατηγορίες της Ρωσίας. Ειδικότερα, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν αυτή την κατάφωρα λανθασμένη κατηγορία και η Ρωσία οφείλει να πάψει να χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις με σκοπό την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου». Ωστόσο, παρά την άρνηση της Δύσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα επιμένει να υπάρξει δραστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.  

Στο Κιέβο, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρέζνικοφ εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά το γεγονός ότι ο Βλάντιμιρ  Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υπογραμμίσει ότι «εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας θα την προστατεύσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν μπλοφάρει.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο βρετανικό BBC έκανε λόγο για μία επικίνδυνη χρονική στιγμή αφού, όπως εξήγησε, ο ρωσικός στρατός εμφανίζεται στριμωγμένος στη γωνία και η θέση του Πούτιν σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών, εάν απειληθεί η Ρωσία, είναι κακό σημάδι. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, με τη Μόσχα να ζητεί τη σύσταση ειδική επιτροπής η οποία θα ερευνά την ανάπτυξη εργαστηρίων βιολογικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο θέμα είχε φέρει ξανά η Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Μάρτιο. 

Η Δύση ζητεί αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας με τη Μόσχα να μην παρέχει καμία απόδειξη πέρα από την επίμονη... επιμονή της τα τελευταία 24ωρα. Αναλυτές κάνουν λόγο για έναν νέο γύρο πολιτικών τρόμου από την πλευρά της Ρωσίας που πιέζεται στο πεδίο της μάχης και κερδίζει μονάχα στο μέτωπο του οικονομικού στραγγαλισμού της Ουκρανίας χτυπώντας τις ενεργειακές της υποδομές και εκβιάζοντας με διορθώσεις τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών της χώρας. 
 

Πηγή: skai.gr