Νέα διεθνή ομάδα στήριξης της Ουκρανίας σύστησαν οι ηγέτες Βρετανίας, Καναδά, Ολλανδίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη σύσταση μιας νέας «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Ουκρανίας» ανακοίνωσαν από το Λονδίνο όπου είχαν τριμερή συνάντηση οι ηγέτες Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά και Ολλανδίας.

Ο οικοδεσπότης Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε πως η νέα ομάδα θα συντονίσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την παροχή «μακροπρόθεσμης και ακλόνητης» βοήθειας στην Ουκρανία.

«Τώρα είναι η στιγμή για τους φίλους της Ουκρανίας να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό ανθρωπιστικής, οικονομικής και αμυντικής στρατιωτικής υποστήριξης ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει», είπε ο κ. Τζόνσον.

Πρόσθεσε ότι «12 ημέρες μετά, είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν έχει κάνει εσφαλμένο υπολογισμό, έχει υποτιμήσει τους Ουκρανούς, την ηρωική αντίσταση τους και του ηγέτη του, έχει υποτιμήσει την ενότητα της Δύσης».

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό ότι το Λονδίνο αυξάνει την απευθείας οικονομική βοήθεια προς την ουκρανική κυβέρνηση κατά 175 εκ. λίρες, ανεβάζοντας δηλαδή το συνολικό πόσο στα 400 εκ. λίρες.

Οι τρεις ηγέτες τόνισαν εξάλλου την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι αυτή η απεξάρτηση πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς η πραγματικότητα είναι πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη χρειάζεται το ρωσικό αέριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε ότι η απεξάρτηση πρέπει να γίνει «βήμα-βήμα» καθώς δεν μπορεί να γίνει «εν μία νυκτί». Σημείωσε ότι θα υπάρξει μία «μεταβατική περίοδος» καθώς θα αναζητούνται και θα εξασφαλίζονται εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και ενέργειας. Ανέφερε ενδεικτικά την πιθανότητα αύξησης της παραγωγής αερίου στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη μεγαλύτερη χρήση πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει «μια νέα στρατηγική ενεργειακών προμηθειών» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε ότι η χώρα του είναι σε επαφή με τους διεθνείς εταίρους για την εύρεση πηγών ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης καναδικές κυρώσεις επί ακόμα δέκα ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Όπως είπε, τα ονόματα των ιδιωτών αυτών περιλαμβάνονταν σε λίστα που έχει καταρτίσει ο κρατούμενος σε φυλακή ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον συμμετείχε σε βιντεοδιάσκεψη με τους ηγέτες ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας για την αποτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία.
 

Πηγή: skai.gr