Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Εκπλήσσει τους Ρώσους η ουκρανική αντίσταση - Σχέδιο έξι σημείων του Τζόνσον

του Θανάση Γκαβού

Η κλίμακα και η ένταση της ουκρανικής αντίστασης συνεχίζει να εκπλήσσει τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να αντιδρούν «στοχεύοντας κατοικημένες περιοχές σε πολλαπλές τοποθεσίες», αναφέρει στην πρωινή ενημέρωση με βάση στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Παρατίθενται ενδεικτικά ως πόλεις που υφίστανται ρωσικές επιθέσεις από αέρος και εδάφους το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και η Μαριούπολη.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι επιθέσεις αυτές πιθανώς συνιστούν προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων «να σπάσουν το ηθικό» των Ουκρανών.

Σημειώνεται ότι παρόμοια τακτική έχει χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στο παρελθόν, όπως στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού συνεχίζουν να γίνονται στόχος των ουκρανικών δυνάμεων, επιβραδύνοντας το ρυθμό προέλασης των χερσαίων δυνάμεων των Ρώσων. «Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία τώρα να αποπειράται να αποκρύψει βυτιοφόρα καυσίμων ως απλά φορτηγά υποστήριξης για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες», προσθέτει η βρετανική ενημέρωση.

Το βράδυ του Σαββάτου το Λονδίνο είχε στην ουσία πει πως η ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός για την εκκένωση της Μαριούπολης ήταν ανειλικρινής από την πλευρά των Ρώσων, με σκοπό να αποκρούσουν τη διεθνή κατακραυγή και να ανασυντάξουν δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προαναγγέλλει μέσω των New York Times ένα σχέδιο έξι σημείων για να νικηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν το οποίο θα παρουσιάσει σε άλλους ηγέτες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν διεθνή ανθρωπιστικό συνασπισμό, την τόνωση της ικανότητας των Ουκρανών να αμύνονται κατά των ρωσικών δυνάμεων, την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων, τη συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης αλλά μόνο με πλήρη συμμετοχή της Ουκρανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής άμυνας και μέριμνα ώστε να μην «κανονικοποιηθεί» η ρωσική επιθετικότητα.

Ο κ. Τζόνσον θα υποδεχθεί το επόμενο διήμερο στην Ντάουνινγκ Στριτ του ηγέτες του Καναδά, της Ολλανδίας και των χωρών του Βίσενγκραντ, δηλαδή Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Εν τω μεταξύ, με συνέντευξη στη Sunday Telegraph ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας προειδοποιεί τον Πρόεδρο Πούτιν «να μην τεστάρει» τη Δύση, διότι οποιαδήποτε «υπαρξιακή απειλή» εκ μέρους του θα τύχει απάντησης.

Όπως σημειώνει ο κ. Γουάλας, «η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων αυταρχικών ηγετών που υποτίμησαν τη Δύση».

Πηγή: skai.gr