Βομβαρδισμοί, ανθρωπιστική κρίση και διπλωματία - Οι δηλώσεις Ζελένσκι, τα τηλεφωνήματα Μακρόν, Σολτς - Οι τελευταίες εξελίξεις

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία κατά τη 17η ημέρα της ρωσικής εισβολής, ενώ παράλληλα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας παίρνουν διπλωματικές πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου.

Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά πρώτα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατόπιν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας, αντί να ανταλλάσουν τελεσίγραφα, άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα και πρόσθεσε ότι πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ να διεξαχθούν συνομιλίες απευθείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ. 

Την ίδια ώρα υπό πολιορκία παραμένουν αρκετές πόλεις όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Σούμι, ενώ όλο και πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις, με όσους κατοίκους έχουν μείνει πίσω να δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη τους.

Συνεχίζονται την ίδια ώρα οι προσπάθειες για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πολιορκούμενες πόλεις. Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Ρωσία εμποδίζει τη διαδικασία, συνεχίζοντας τις επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν το μεγαλύτερο πλήγμα στο ρωσικό στρατό εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε 31 ρωσικές ομάδες τακτικών ταγμάτων έχουν εξουδετερωθεί και πάνω από 360 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί. Είπε επίσης ότι ομάδες ρωσικών στρατευμάτων παραδίδονται στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά τώρα η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους.

Εκατοντάδες πολίτες της Μελιτούπολης, αψήφησαν τους κινδύνους και διαδήλωσαν στους δρόμους της ουκρανικής πόλης για την απελευθέρωση του δημάρχου.

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

Νέες δηλώσεις Ζελένσκι: Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Μακρον και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Έτοιμοι για όλα οι κάτοικοι του Κιέβου – Πιο κοντά οι ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανοί κυβερνήτες: Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι απειλούνται από «συνεχείς βομβαρδισμούς»

Ζελένσκι: Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες- Επικοινωνία με Μακρόν και Σολτς

Μεγάλη διαδήλωση στη Μελιτόπολη ενάντια στην απαγωγή του δημάρχου - Δείτε Βίντεο

Πηγή: skai.gr