Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα

Ακολουθούν όλες οι μέχρι στιγμής εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία:

 Συνοπτικά, όσα έγιναν χθες, Παρασκευή:

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς γυναικόπαιδα έσπευσαν να αποχωρήσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν εξέλθει της χώρας περισσότερο από ένα εκατ. άνθρωποι.

Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 25 χλμ έξω από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί που παραμένουν έχουν φτιάξει οχυρώματα και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη. 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος στον Νότο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα. Προς το παρόν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα, ενώ στο γειτονικό Μαϊκολάιβ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Πληροφορίες από ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας του προχώρησε σε αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Στους 47 οι νεκροί από τις αεροπορικές επιθέσεις στο Τσερνίχιβ.

«Μαύρο» έριξε η Μόσχα σε Facebook και Twitter, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται στα ΜΜΕ να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για το στρατό της Ρωσίας, με άλλα λόγια να μεταδίδουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το επίσημο αφήγημα περί «ειρηνευτικής αποστολής». Αν κάποιος γράψει/αναφέρει τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στην Ουκρανία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 χρόνων.

Ήδη ανεξάρτητα ΜΜΕ έβαλαν λουκέτο - η μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta γνωστοποίησε ότι δεν θα μεταδίδει τίποτα για την Ουκρανία, ενώ το BBC, το Bloomberg και το CNN ανέστειλαν τη λειτουργίας τους στη χώρα.

Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε με live stream video σε ορισμένες εξ αυτών λέγοντας: «Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη, στηρίξτε μας!».

Πηγή: skai.gr