Πώς εκτιμούν ΗΠΑ και Βρετανία την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ομιχλώδες τοπίο και σκεπτικισμός στις ΗΠΑ για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία - Πόσο σημαντική είναι η μυστική δημοσκόπηση στη Ρωσία

Σε ομιχλώδες τοπίο κινούνται οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το τι μέλλει γενέσθαι στον πόλεμο στην Ουκρανία και για τις προθέσεις και τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Avril Haines των ΗΠΑ λέει ότι οι μάχες στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζουν μειωμένο ρυθμό, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων και ως αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Τόνισε δε, σε ομιλία του στο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας του Ρήγκαν στο Simi Valley της Καλιφόρνια, ότι είναι πιθανόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην έχει πλήρη εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στο μέλλον, ο Χέινς είπε, «ειλικρινά, βλέπουμε ήδη ένα είδος μειωμένου ρυθμού της σύγκρουσης» και αναμένουμε ότι και οι δύο πλευρές θα κοιτάξουν να ανανεώσουν, να ανεφοδιάσουν και να ανασυνθέσουν τις δυνάμεις τους, για μια πιθανή αντεπίθεση την άνοιξη.

«Αλλά έχουμε στην πραγματικότητα αρκετό σκεπτικισμό ως προς το εάν οι Ρώσοι θα είναι ή όχι έτοιμοι να το κάνουν», είπε. «Και σκέφτομαι πιο αισιόδοξα για τους Ουκρανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Οι εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

Την Κυριακή, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην τελευταία του εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών, έδειξε νέα σημάδια από ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης ότι η δημόσια υποστήριξη στη Ρωσία για τη στρατιωτική εκστρατεία «πέφτει σημαντικά».

Το Levada Center, η κορυφαία ανεξάρτητη δημοσκόπηση της Ρωσίας, διαπίστωσε ότι το 53% των ερωτηθέντων υποστήριξε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, το 41% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του αγώνα και το 6% ήταν αναποφάσιστοι. Αυτή η δημοσκόπηση με 1.600 άτομα είχε περιθώριο σφάλματος που δεν ξεπερνούσε το 3-4%.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι «παρά τις προσπάθειες των ρωσικών αρχών να επιβάλουν διάχυτο έλεγχο του περιβάλλοντος πληροφοριών, η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο απτή για πολλούς Ρώσους μετά τη «μερική επιστράτευση» του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr