ΚΑΙΡΟΣ

Μάχη πεδίου και προπαγάνδας στη Χερσώνα: Αλληλοκατηγορίες, βομβαρδισμοί και στη μέση οι άμαχοι

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι βομβαρδίζουν και σκοτώνουν αμάχους - Ρώσοι «τρομοκράτες» ναρκοθετούν υποδομές ενέργειας και γέφυρες, απαντά το Κίεβο

Σε δύο μέτωπα, εξίσου επικίνδυνα και σοβαρά, διεξάγεται η μάχη για την περιοχή της Χερσώνας ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους. Οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ένα ράλι προπαγάνδας και αλληλοκατηγοριών, αποδίδοντας η μία στην άλλη τους φονικούς βομβαρδισμούς, με θύματα αμάχους, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η μετακίνηση του πληθυσμού προς άλλες, πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι, κατά τον νυχτερινό βομβαρδισμό μιας γέφυρας στη Χερσώνα, μια πόλη υπό ρωσική κατοχή στη νότια Ουκρανία, με το Κίεβο να διαψεύδει ότι πραγματοποίησε αυτό το πλήγμα.

Σε μια ανακοίνωση, η ρωσική ερευνητική Επιτροπή, που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των κυριότερων ποινικών ερευνών, δήλωσε πως μια "στήλη αμάχων" υπέστη ουκρανικό βομβαρδισμό ενώ διέσχιζε τον ποταμό Δνείπερο στη Χερσώνα, όπου είναι σε εξέλιξη μια απομάκρυνση των κατοίκων απέναντι στην προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, "εκ των οποίων δύο δημοσιογράφοι" που βρίσκονταν μαζί με τον πληθυσμό", και άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για την ταυτότητα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν.

Από την πλευρά του, Ρώσος αξιωματούχος που βρίσκεται στο σημείο, ο Αλεξάντρ Μάλκεβιτς, δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο Russia-24 πως ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές της περιοχής κατηγόρησαν το Κίεβο ότι έθεσε στο στόχαστρο τη γέφυρα Αντονόφσκι, στον ποταμό Δνείπερο, που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των κατοίκων.
Η ρωσική κατοχική διοίκηση δήλωσε πως ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε "12 (ρουκέτες μακρού βεληνεκούς) HIMARS σε ένα σημείο διέλευσης αμάχων κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι" και πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε έντεκα από αυτές.'

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και μια σειρά αυτοκινήτων που περιμένουν να περάσουν τον ποταμό.

Αρνούνται τις ρωσικές κατηγορίες οι Ουκρανοί

Ο ουκρανικός στρατός αρνήθηκε αμέσως ότι στόχευσε αμάχους: "Δεν πλήττουμε σημαντικές υποδομές, δεν πλήττουμε τις ειρηνικές κοινότητες και τον τοπικό πληθυσμό", δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση η εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού, Ναταλία Γκουμενιούκ.

Παράλληλα, το Κίεβο κατηγόρησε τους Ρώσους «τρομοκράτες» ότι ναρκοθετούν κρίσιμες δομές και γέφυρες-περάσματα στον ποταμό Δνείπερο, ενώ συνεχίζεται ο αδυσώπητος βομβαρδισμός σε υποδομές ενέργειας, με στόχο να «παγώσει η Ουκρανία και να υποχρεώσει την κυβέρνηση Ζελένσκι σε παράδοση.

Διεθνείς παρατηρητές ζητά το Κίεβο

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να σταλεί μια διεθνής ομάδα παρατηρητών στο φράγμα της Καχόφκα, στην περιοχή της κατεχόμενης Χερσώνας, το οποίο το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει ναρκοθετηθεί από τη Μόσχα.

«Καλούμε τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους θεσμούς να οργανώσουν μια διεθνή αποστολή παρατηρητών στην Καχόφκα. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να πάνε αμέσως (στην περιοχή αυτή), καθώς και το ουκρανικό προσωπικό», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Σμιγκάλ, μια ενδεχόμενη έκρηξη στο φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού «θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θύματα και να πλημμυρίσουν δεκάδες κοινότητες».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Στην περίπτωση καταστροφής του φράγματος (…) το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας (Πιβνίτσνο Κρίμσκι) απλώς θα εξαφανιστεί» και αυτό θα συνιστούσε «καταστροφή», προειδοποίησε, εξηγώντας ότι περισσότερες από 80 πόλεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Χερσώνας, θα βρίσκονταν στη ζώνη της αιφνίδιας πλημμύρας.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές αρνούνται ότι έχει ναρκοθετηθεί το φράγμα και χαρακτήρισαν «ψέματα» τις δηλώσεις του Ζελένσκι.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός και το φράγμα, που τροφοδοτείται από τον ποταμό Δνείπερο και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΑΠΕ

Πηγή: skai.gr