«Ναι» από Ερντογάν σε συνάντηση με Κρίστερσον για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Επιμένει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών αν δεν τηρηθούν τα αιτήματα έκδοσης ατόμων που ζητά η Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σήμερα να δεχτεί τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος την προηγούμενη μέρα δήλωσε έτοιμος να μεταβεί «άμεσα» στην Τουρκία για να λάβει το «πράσινο φως» από την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Σουηδία και Φινλανδία ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία που κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη - από τα 30 - της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη δώσει την τελική τους συμφωνία.

Ο Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι ο Κρίστερσον, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, υποστήριξε τον αγώνα και της τρομοκρατίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Έχει προβεί σε δηλώσεις όπως “δεν πρέπει να φιλοξενούμε την τρομοκρατία και τρομοκράτες"», είπε ο Ερντογάν. «Φυσικά θα πρέπει να αποδείξουν την ειλικρίνειά τους σε αυτό το θέμα στη συνάντηση που θα έχουμε», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε σχόλιά του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά την πτήση της επιστροφής από ένα ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν χθες Πέμπτη.

Ωστόσο, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών αν δεν τηρηθούν τα αιτήματα έκδοσης ατόμων που ζητά η Άγκυρα. «Αυτοί οι τρομοκράτες (...) πρέπει να συλληφθούν και να μας παραδοθούν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν ένα μνημόνιο που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε διατυπώσει αμέσως μετά την απειλή άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν πληρούνταν ορισμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο Ελσίνκι σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομολόγό του Πέκα Χααβίστο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ χαιρέτισε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη διενέργεια συζητήσεων.

«Με το πλήρωμα του χρόνου, πιστεύουμε ότι όλα θα οδηγήσουν στην... επικύρωση και από το τουρκικό κοινοβούλιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η νέα σουηδική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την τριμερή συμφωνία που επετεύχθη στη Μαδρίτη για να εξομαλύνει την πορεία προς το ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία πριν και μετά την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Μάλιστα, σε επιστολή με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, που έστειλε η Στοκχόλμη στην Άγκυρα, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters, αναφέρεται ότι η Σουηδία έχει λάβει «συγκεκριμένη δράση» για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η δισέλιδη επιστολή παραθέτει 14 παραδείγματα βημάτων που έλαβε η Σουηδία για να δείξει ότι «είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εφαρμογή» του μνημονίου που υπέγραψε με την Τουρκία και τη Φινλανδία τον Ιούνιο.

Η αστυνομία ασφαλείας και αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σουηδίας, Sapo, «έχει εντείνει την εργασία της κατά του PKK» και πραγματοποίησε «μια επίσκεψη υψηλού επιπέδου» στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο για συναντήσεις με την υπηρεσία πληροφοριών MIT της Τουρκίας, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η Στοκχόλμη αναμένει ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία θα ψηφίσουν σύντομα υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Μπίλστρομ μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του.

«Βλέπουμε ως θετικές τις εξελίξεις στην Ουγγαρία και κρίνουμε ότι εκεί, όπως και στην Τουρκία, θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία επικύρωσης όταν το κοινοβούλιο ψηφίσει για αυτά τα ζητήματα», είπε ο Μπίλστρομ. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι δεν πρόκειται να λάβουμε θετική απάντηση από το κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη».

Πηγή: skai.gr