Εκκενώνεται η Χερσώνα: Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη διαδικασία εκκένωσης της περιοχής - Για εκτοπισμό κατοίκων κάνει λόγο το Κίεβο

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στην περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτή την περιοχή που προσαρτήθηκε μονομερώς από τη Μόσχα, ενόψει της προώθησης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η ήρεμη απομάκρυνση κατοίκων της περιοχής Χερσώνας συνεχίζεται», δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ στο Telegram.

Διευκρίνισε ότι αυτοί οι 15.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, που συνορεύει με τη Χερσώνα.

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στη Χερσώνα ανακοίνωσε την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων χθες Τετάρτη, με το Κίεβο να καταγγέλλει «εκτοπισμό» αμάχων στη Ρωσία.

«Πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά. Η περιφέρεια Χερσώνα έχει ήδη απελευθερωθεί για πάντα από τον ναζισμό», πρόσθεσε ο Στρεμούσοφ, διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανικές περιφέρειες Ντνίπρο, Οδησσός και Μικολάιφ θα απελευθερωθούν «σύντομα».

Την προηγούμενη μέρα, η κατοχική διοίκηση της Χερσώνας ανακοίνωσε ότι εκκενώνει επίσης την πόλη προς την αριστερή όχθη του Δνείπερου, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει να εξαπολύει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιοχή.

Χθες Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις ουκρανικές περιφέρειες Χερσώνα, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, που προσαρτήθηκαν τον Σεπτέμβριο από τη Μόσχα, τις οποίες όμως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ