Κλείσιμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήρθε η ώρα της σκληρής απόφασης για τον Πούτιν μετά την υποχώρηση των Ρώσων;

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας στη ΒΑ περιοχή του Χαρκόβου και στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ίσως αποτελεί το «τέλος των ψευδαισθήσεων» για τον Ρώσο πρόεδρο – Το πολιτικό του πρόβλημα. 

Ήρθε, πιθανότατα, η ώρα της σκληρής απόφασης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την λεγόμενη από τη Ρωσία «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που συμπληρώνει σήμερα 201 ήμερες; Η αντεπίθεση της Ουκρανίας  στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου και στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ίσως αποτελεί το «τέλος των ψευδαισθήσεων» για τον Ρώσο πρόεδρο. 

Στη Ρωσία, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον Πούτιν να κηρύξει γενική επιστράτευση, αναγνωρίζοντας ότι στην Ουκρανία διεξάγεται πόλεμος, και θεωρώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να νικήσουν τους Ουκρανούς με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η λέξη «πόλεμος» που χρησιμοποιείται σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως «ψευδής», και μάλιστα «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων». Ως εκ τούτου, εκείνος που χρησιμοποιεί την λέξη «πόλεμος» απειλείται με δικαστική δίωξη.

Η κατάσταση στο μέτωπο

Για προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο και βαριές απώλειες των ρωσικών δυνάμεων έκαναν εξάλλου λόγο την Τρίτη συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πηγές, με τον ουκρανικό στρατό να έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κίεβο. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν ρωσικό εξοπλισμό αξίας 673 εκατομμυρίων δολαρίων σε 6 ημέρες, αναφέρει το Forbes Ukraine, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Post, μεταξύ άλλων, οι Ρώσοι έχουν χάσει πάνω από 53.000 στρατιώτες από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ αυτών και πάνω από 2.170 τανκς. 

Στοιχεία των ρωσικών δυνάμεων που υποχώρησαν από την περιφέρεια του Χαρκόβου την τελευταία εβδομάδα ανήκαν στην 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών που υπάγεται στη Δυτική (Ρωσική) Στρατιωτική Περιφέρεια αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά υπέστη βαριές απώλειες στην αρχική φάση της εισβολής και δεν είχε πλήρως ανασυσταθεί πριν την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο. 

Το πολιτικό πρόβλημα του Πούτιν

Ωστόσο, η κήρυξη γενικής επιστράτευσης θα θεωρηθεί δεινή ήττα για τον υπερήφανο Πούτιν, που μιλάει για «γενική επιχείρηση», ενώ η υποστήριξη της ρωσικής κοινής γνώμης θα εξανεμιστεί στην περίπτωση αυτή, όταν βλέπει τα παιδιά της να φεύγουν για το μέτωπο.

Πρωτοφανής κίνηση

Υπενθυμίζεται ότι Δευτέρα σημειώθηκε κάτι πρωτοφανές στη Ρωσία, καταδεικνύοντας ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για τον Πούτιν που θα εντείνεται όσο διαρκεί ο πόλεμος. Δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ. «Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της» αναφέρεται στην έκκληση.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Σμολνίνσκογιε στην Αγία Πετρούπολη με απόφασή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) να απαγγείλουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου να παυθεί από τα καθήκοντά του. Υπέρ ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τρεις δήλωσαν αποχή.

Την επομένη ημέρα 9 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την έκκληση κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ασκήθηκε διοικητική δίωξη για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού. Την ίδια ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Λομονόσοφσκι της Μόσχας, δημοσιεύθηκε έκκληση των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο Πούτιν με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί. Στην έκκλησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι για την ευημερία της χώρας πρέπει να αλλάζει η εξουσία και επεσήμαιναν ότι μετά την δεύτερη θητεία του Ρώσου προέδρου «όλα πήγαν ανάποδα».

«Στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος»

Από πλευράς τουο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε δημόσια αυτό που συντελείται στην Ουκρανία ως πόλεμο.

«Σε τι διαφέρει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τον πόλεμο; Την στρατιωτική επιχείρηση μπορείτε να την σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Τον πόλεμο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε, ο πόλεμος τελειώνει είτε με νίκη είτε με ήττα. Θέλω να σκεφτείτε ότι γίνεται πόλεμος τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να τον χάσουμε», αναφέρει το κανάλι στο Telegram του ιστότοπου SOTA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο Ζιουγκάνοφ κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή).

«Σήμερα η τύχη της Ρωσίας εξαρτάται από την νίκη στο Ντονμπάς, χρειάζεται γενική επιστράτευση στην χώρα, χρειάζονται εντελώς άλλοι νόμοι» είπε ο Ζιουγκάνοφ.

«Οι Ρώσοι έχουν κάνει λάθη στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Παράλληλα, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επέκρινε τον ρωσικό στρατό αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους από τον ρωσικό στρατό στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο.

«Έχουν κάνει λάθη (σ.σ οι Ρώσοι) και νομίζω ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα», είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram την Κυριακή, μεταφρασμένο από τον Guardian.

«Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική, θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση στο πεδίο» διεμήνυσε ο Καντίροφ, μετά την ανάκτηση από τις ουκρανικές δυνάμεις του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής του Χαρκόβου.
 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ