Ανάλυση CNN: Οι ομοιότητες του Πούτιν με τον QAnon και η θεωρία συνωμοσίας για τα βιολογικά όπλα

Μια νέα θεωρία συνωμοσίας έχει γίνει δημοφιλής σε ορισμένες από τις διαδικτυακές κοινότητες που δημιουργήθηκαν για τον QAnon, τον «εισβολέα» στο Καπιτώλιο, καθώς σύμφωνα με ανάλυση του CNN, προωθείται ταυτόχρονα από το Κρεμλίνο ως δικαιολογία για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν βιοόπλα στην Ουκρανία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη για να σώσει την κατάσταση και να καταστρέψει τα όπλα.

Η βασική προφητεία του QAnon ήταν πάντα ότι υπάρχει ένα «σχέδιο» και ότι ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα απαλλάξει τον κόσμο από μια «κακή φουρνιά», με αποκορύφωμα την αποκάλυψη, τη φυλάκιση ή ακόμα και την εκτέλεση των μελών της παράταξης.

Αλλά αυτή η προφητεία χρονολογείται από τότε που ο Τραμπ ήταν στην πραγματικότητα πρόεδρος - τώρα που δεν είναι, οι οπαδοί του έχουν πειστεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το σχέδιο είναι ακόμα σε ισχύ, ίσως ακόμη περισσότερο από ποτέ. Στην παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, ορισμένοι είδαν αυτή την ελπίδα.

«Υπάρχουν βιοεργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν κατασκευάζουν βιοόπλα. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο: Προϋπόθεση για τη δημιουργία τους ήταν η εξασφάλιση παλαιών σοβιετικών όπλων που είχαν μείνει πίσω στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει περιγράψει τους ισχυρισμούς ως ανοησίες -- και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας προσπάθησαν επανειλημμένα, και εδώ και χρόνια, να καταρρίψουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εργαστήρια και μίλησαν για το έργο που πραγματικά γίνεται σε αυτά», αναφέρει το CNN.

Τα ψέματα της Ρωσίας σχετικά με εργαστήρια, όπως αυτό, δεν περιορίστηκαν στην Ουκρανία. Παρόμοιοι ισχυρισμοί που έγιναν για ένα εργαστήριο στην Τιφλίδα της Γεωργίας. αποδείχθηκαν ψευδείς.

Η Δρ Φιλίππα Λέντζος, συνδιευθύντρια του Κέντρου Μελετών Επιστήμης και Ασφάλειας στο King's College του Λονδίνου, επισκέφτηκε το εργαστήριο μαζί με άλλους ειδικούς και κατέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς σημειώνοντας στο CNN ότι οι Ρώσοι διαδίδουν τα ίδια ψέματα για τα εργαστήρια στην Ουκρανία.

«Η ρωσική κυβέρνηση κάνει περίεργες δηλώσεις, που επαναλαμβάνονται συνειδητά από τα επίσημα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια, από δεκάδες απρόσωπους ιστότοπους (μερικοί από τους οποίους οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες). Οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθούν την ιδέα περαιτέρω, χτίζουν πάνω της, την κάνουν πιο φανταστική και αυτοί οι φανταστικοί ισχυρισμοί τελικά καταλήγουν να γίνονται αντιληπτοί από τα επίσημα ρωσικά μέσα και ο κύκλος ξεκινά ξανά», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η Ρωσία προωθεί διάφορα κομμάτια παραπληροφόρησης σχετικά με τις ΗΠΑ και τα βιολογικά όπλα από τον Ψυχρό Πόλεμο δημοσιοποιώντας για παράδειγμα, την ψευδή θεωρία ότι οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τον ιό HIV/AIDS.

Ο Matt Field, συντάκτης του Bulletin of the Atomic Sciences, είπε στο CNN ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ βιο-εργαστήρια φαίνεται να κορυφώνεται όταν η Ρωσία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Για παράδειγμα, οι ισχυρισμοί για το εργαστήριο της Τιφλίδας κυκλοφόρησαν το 2018 εν μέσω του διεθνούς σκανδάλου ότι η Ρωσία δηλητηρίασε τον Σεργκέι και τη Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση αυτού του είδους παραπληροφόρησης δεν είναι καινούριες. «Πρώην πράκτορες της KGB είπαν ότι η KGB θα δημιουργούσε σκοτεινές ιστορίες σε ξένες χώρες και στη συνέχεια αυτές οι ιστορίες θα αναφέρονται ως πηγές στα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα σήμερα. Αντί να χρειάζεται να μπει στον κόπο να πείσει έναν συντάκτη σε μια εφημερίδα να δημοσιεύσει μια «πληροφορία», η Ρωσία μπορεί να τη διαρρεύσει σε φαινομενικά ανεξάρτητους ιστότοπους που παρουσιάζονται ως ειδησεογραφικά μέσα, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από το Κρεμλίνο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε ιστότοπους που συνεργάζονται με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB.

Μάλιστα, η Μόσχα δε χρειάζεται απαραίτητα να «ωθήσει» την παραπληροφόρησή της στους οπαδούς του QAnon, επειδή και οι δύο έχουν αρκετά κοινά συμφέροντα. Σήμερα, πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται σε διαδικτυακές ομάδες και ακολουθούν λογαριασμούς που κινητοποιήθηκαν γύρω από το QAnon, όπου εκεί η ρωσική παραπληροφόρηση μερικές φορές αγκαλιάζεται με ενθουσιασμό.

Σε μια αμερικανική διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή που στηρίζει τον QAnon και μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο εκφωνητής διάβασε κατά λέξη δημοσιεύματα από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα βιοεργαστήρια.

Στο διαδικτυακό φόρουμ συζήτησης της εκπομπής, ένα άτομο που είχε γράψει εσκεμμένα λάθος τη λέξη "Patriot" έτσι ώστε να περιλαμβάνει το γράμμα "Q" έγραψε: «Είχα την αίσθηση ότι αυτά τα καθάρματα ετοιμάζονταν να κυκλοφορήσουν ένα άλλο βιολογικό όπλο και χρειαζόμασταν ΚΑΠΟΙΟΣ να βάλε ένα τέλος σε αυτό. Ο Πούτιν ανέβηκε». 
 

Πηγή: skai.gr