Ανακτούν εδάφη οι Ουκρανοί, επιμένει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ο Ζελένσκι - Live οι εξελίξεις

Εδάφη που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων ανακτά το Κίεβο, σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει στο αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Όμως, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων παραμένει το Κίεβο, στο οποίο χθες έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σε εμπορικό κέντρο.

Σε ισχύ έχει τεθεί από χθες το απόγευμα έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ρωσικό χτύπημα σημειώθηκε και σε κονβόι λεωφορείων, τα οποία μετεφεραν αμάχους απο τη Μαριούπολη. Το χτύπημα έγινε σε περιοχή έξω απο τη Ζαπορίζια. Τραυματίστηκαν 4 παιδιά, εκ των οποίων ένα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Χερσώνα διαδήλωση διαλύθηκε με πυρά αυτομάτων όπλων χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για τουλάχιστον έναν τραυματία.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν τον χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία και εμποδίζουν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με πρόσφατη επιχειρησιακή έκθεση.

Συνολικά 2.421 απώλειες αμάχων έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 925 νεκρών και 1.496 τραυματιών, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Διπλωματία 

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε για άμεσες συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πλήρως αν είναι έτοιμοι για να σταματήσουν τον πόλεμο». Είπε επίσης ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και οι πόλεις που δέχονται άμεσα επίθεση, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας, του Κιέβου, της Μαριούπολη και του Χαρκόβου, δεν θα δεχτούν τη ρωσική κατοχή.

Τόνισε δε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ουκρανία. «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Μάλιστα, ο ένας εκ των διαπραγματευτών της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τη Ρωσία και σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε στο BBC πως μετά από 26 ημέρες πολέμου έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές στις διαπραγματεύσεις.



 

Παρακαλώ περιμένετε...