Κλείσιμο

«Drones - καμικάζι»: Μία φθηνότερη λύση που στοιχίζει ακριβά αλλά... δεν αλλάζει τα δεδομένα

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά καταγγέλλει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτυπούν με τα ιρανικά drones τύπου Shahed-136. Η βρετανική The Guardian σχολιάζει ότι η χρήση τους από τη Μόσχα αντανακλά ταυτόχρονα τη δύναμη και την αδυναμία της αλλά κανείς – μέχρι στιγμής – δεν έχει καταλήξει ότι έτσι η Ρωσία αλλάζει την πορεία του πολέμου.


Για τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη  Shahed-136 ακούσαμε για πρώτη φορά πριν από μερικές εβδομάδες. Ήταν Σεπτέμβριος και η ουκρανική αντεπίθεση στα νοτιοανατολικά ήταν σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τα τέλη Αυγούστου. Ένα μήνα και κάτι αργότερα, τα ιρανικά drones Shahed-136 φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για να σπείρουν τον τρόμο και τον πανικό στους Ουκρανούς χτυπώντας ακόμη και την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο.

Περιγράφονται ως ντρόουν – καμικάζι. Μπορεί κανείς να τα σκεφτεί καλύτερα ως «μικρούς πυραύλους Κρουζ», γράφει ο Guardian και εξηγεί ότι η καταστροφική τους ικανότητα είναι περιορισμένη δεδομένου του φορτίου τους. Η ταχύτητά τους είναι μικρότερη από εκείνη των πυραύλων κρουζ και η χρήση τους περισσότερο φωτίζει το γεγονός ότι η Μόσχα στερείται κατευθυνόμενων πυραύλων και επιδιώκει τη χρήση των Shahed-136 με σκοπό να καταφέρει περισσότερα χτυπήματα κατά στρατιωτικών - και μη - στόχων.

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

H Μόσχα χτυπά ξανά και ξανά ενεργειακές υποδομές, επενδύοντας με αυτόν τον τρόπο σε έναν πόλεμο φθοράς κατά του Κιέβου αλλά και σε μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία αφού διαλύοντας τις εν λόγω εγκαταστάσεις στοχεύει να παγώσει το ηθικό των Ουκρανών βυθίζοντάς τους στο σκοτάδι, χωρίς ρεύμα και θέρμανση, νηστικούς και ανήμπορους ακόμη και να ζεσταθούν.

Χθες γίναμε - από μακριά - μάρτυρες ενός νέου μπαράζ επιθέσεων κατά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, που δεν είχε χτυπηθεί για μήνες και που μέσα σε μόλις 7 ημέρες έγινε στόχος για ακόμη μία φορά. Και μάλιστα, τη στιγμή, που ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για άλλους μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.

Η βαμμένη στο αίμα επιτυχία των Ρώσων παρασύρει στον θάνατο αμάχους και αποκαλύπτει τις αδυναμίες της ουκρανικής αεράμυνας. Η επιμονή στη χρήση των ντρόουνς όμως δεν έχει καταφέρει, προς το παρόν, καμία αλλαγή στην ρότα του πολέμου στη χώρα.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν με σταθερό ρυθμό την επέλασή τους σε ανατολή και νότο διατηρώντας το προβάδισμά τους επί του εδάφους. Ωστόσο και βορειοανατολικά, η Μόσχα πιέζεται με το Κίεβο να στρέφεται προς την Κρεμίνα μετά την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν. Τώρα, με σύμμαχο το Μινσκ, ετοιμάζει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία οι οποίες θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων. Οι κοινές στρατιωτικές μονάδες Μόσχας - Μινσκ αναμένεται να αναπτυχθούν σε τέσσερα πεδία βολής στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της Λευκορωσίας.

«Ο τρόμος πρέπει να πάψει και θα πάψει. Η Ουκρανία θα υπερισχύσει», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες του δεν φοβούνται αλλά είναι θυμωμένοι. Ο πόλεμος κρατά ήδη οκτώ μήνες, το Κίεβο ζητεί νέα συστήματα αεράμυνας και η Μόσχα φροντίζει να κάνει κράτει σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αυξάνοντας τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μία φτηνή λύση σε έναν νέο πόλεμο νεύρων που μόλις ξεκίνησε.
 

Πηγή: skai.gr