Ουκρανία: Οι πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ είναι σα να «κάθεσαι πάνω σε βαρέλι με μπαρούτι» - Δείτε βίντεο

Οι πυρκαγιές στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ είναι σα να «κάθεσαι πάνω σε βαρέλι με μπαρούτι» προειδοποίησε την Τρίτη η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

Οι διασώστες αναφέρουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, αλλά προειδοποιούν ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, οποιαδήποτε φωτιά στα δάση του Τσερνομπίλ έχει κάθε πιθανότητα να εξελιχθεί σε μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά με καταστροφικές συνέπειες. 

Είναι σα να «κάθεσαι πάνω σε βαρέλι με μπαρούτι», αφού η κατάσβεση πυρκαγιάς στα κατεχόμενα είναι όχι μόνο προβληματική, αλλά αδύνατη, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και τη δημιουργία ειδικής αποστολής του ΟΗΕ εκεί, η οποία θα αποτρέψει την περαιτέρω χρήση της ζώνης από τον ρωσικό στρατό.

Ρώσοι στρατιώτες που κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ πέρασαν απροστάτευτοι μέσα από μια εξαιρετικά τοξική ζώνη που ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», ανασηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης, δήλωσαν στο μεταξύ τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ.

Πηγή: skai.gr