Σημάδια αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από Τσερνόμπιλ – Τσερνίχιβ

Σημάδια αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από το Τσερνίχιβ και το Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ και η Ουάσινγκτον. Σημειώνεται ότι Ουκρανία και Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά την Παρασκευή, όπως δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

To Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν τον έλεγχο, και στις νοτιανατολικές περιοχές Ορλόφ και Ζαχραντίβκα.

Ειδικότερα, βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πόλη του Τσερνίχιβ. Ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται σε βίντεο που γυρίστηκε στο χωριό Σλόμποντα, περίπου 19 χιλιόμετρα από το Τσερνίχιβ. 

Το χωριό Σλόμποντα είναι ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τις ουκρανικές προσπάθειες να σπάσουν τη ρωσική περικύκλωση του Τσερνίχιβ. Θα ήταν επίσης μια από τις πρώτες σημαντικές νίκες προς το σκοπό αυτό σχολιάζει το CNN. Το βίντεο έχει εντοπιστεί γεωγραφικά και η αυθεντικότητά του επαληθεύτηκε από το αμερικανικό δίκτυο.

Εξάλλου, ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.

Το Τσερνόμπιλ, βρίσκεται 97 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Η τοποθεσία έπεσε στα χέρια των Ρώσων τις πρώτες ημέρες της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας φόβους για πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό.
 


Η αποχώρηση έρχεται καθώς ένα τμήμα των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα ανασυντάσσεται.

Πάντως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Θανάσης Γκαβός το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επισημαίνει πως «παρά τις ρωσικές δηλώσεις που υποδεικνύουν μια προτιθέμενη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το Τσερνίχιβ, έχουν συνεχιστεί σημαντικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί και πυραυλικά χτυπήματα».

Η πρωινή ενημέρωση από το Λονδίνο προσθέτει πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις στα ανατολικά και στα δυτικά του Κιέβου παρά την απόσυρση ενός περιορισμένου αριθμού μονάδων.

Η εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου είναι πως πιθανώς θα πραγματοποιηθούν σκληρές μάχες στα προάστια της πόλης τις προσεχείς ημέρες.

Αναφέρεται επίσης ότι συνεχίζονται σκληρές μάχες στη Μαριούπολη, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει περίπου το 20% των ρωσικών δυνάμεων να απομακρύνονται από το Κίεβο να «ανασυντάσσονται», με κάποιες να κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία. Ο Κίρμπι είπε ότι τα στρατεύματα που έχουν επανατοποθετηθεί μάχονται γενικά σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά του Κιέβου.

Η κίνηση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Τσερνόμπιλ και σε άλλες περιοχές γύρω από το Κίεβο έρχεται αφότου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα απομακρυνθούν από το Κίεβο. Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς, το Κίεβο και οι γύρω πόλεις έχουν υποστεί μπαράζ βομβαρισμών τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η εκτίμησή μας θα ήταν όπως είπαμε χθες ότι θα ανασυντάξουν αυτά τα στρατεύματα, θα τα ανεφοδιάσουν και πιθανότατα θα τα απασχολήσουν αλλού στην Ουκρανία» δήλωσε ο Κίρμπι.

Σε νέο μήνυμα του χθες βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, προειδοποίησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημείωσε ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

Στο πεδίο των μαχών, τους 15 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών και τους 34 των τραυματιών από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάεφ (νότια) την Τρίτη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για χτύπημα του ρωσικού στρατού. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

Πηγή: skai.gr