Ανατροπή στα σχέδια του Πούτιν λόγω της σθεναρής αντίστασης εκτιμούν δυτικοί αξιωματούχοι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πιθανό να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το στόχο χερσαίας επίθεσης στο Κίεβο λόγω της σφοδρής αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας 'i' που επικαλείται δυτικές πηγές πληροφοριών ασφαλείας.

Αξιωματούχος δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι οι πιθανότητες μιας ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν μειωθεί. «Υπάρχει ένα ερώτημα ως προς το κατά πόσο η Μόσχα προτίθεται τώρα να προσπαθήσει να επιτεθεί στο Κίεβο», σημειώνει.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι πως ο Πούτιν ίσως καταλήξει στο συμπέρασμα πως δε θα μπορέσει να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό απωλειών. «Έρχεται ένα σημείο στο οποίο ακόμα και η Ρωσία πρέπει να αναλογιστεί το κόστος των θυμάτων», αναφέρει μία από τις πηγές της εφημερίδας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κατορθώσει να καταλάβουν με την πλήρη έννοια του όρου καμία ουκρανική πόλη, καθώς ακόμα και σε αυτές που πλέον κατέχουν αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση που αποτραπεί την επιβολή ελεγχόμενων τοπικών αρχόντων.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι μία από τις εναλλακτικές στις οποίες μπορεί να καταφύγει με μεγαλύτερη συχνότητα ο Ρώσος Πρόεδρος είναι η αυξημένη βαρβαρότητα των επιθέσεων ή η προσπάθεια «στραγγαλισμού» περισσότερων πόλεων.

Άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται ενημέρωση από δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που συμφωνούν ότι η κατάσταση στο έδαφος δεν αλλάζει δραματικά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να συνεχίσουν να ανθίστανται φέρνοντας σε πλήρη ακινησία τους Ρώσους.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν μικρά κομμάτια προόδου εδώ κι εκεί, αλλά δεν πετυχαίνουν κάποιο στρατηγικό επίτευγμα σε οποιοδήποτε σημείο», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Όπως πρόσθεσε, «όχι μόνο η εισβολή δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιαστεί (από τους Ρώσους), αλλά ακόμα και ενώ έχουν προσαρμοστεί σε μία μάλλον πιο εξαντλητική μορφή πολέμου και πάλι καθυστερούν».

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η εκτίμηση για 7.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες «δεν είναι υπό καμία έννοια απίθανη», αλλά το ερώτημα πλέον είναι αν θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα από τον Πούτιν.

Ανέφεραν επίσης ότι τα ρωσικά αεροσκάφη κινούνται πολύ προσεκτικά για να αποφύγουν την ουκρανική αεράμυνα, ότι η προσπάθεια των Ρώσων να φέρουν στο μέτωπο πρόσθετες δυνάμεις ξεκάθαρα δεν είναι μέρος του αρχικού σχεδίου και δείχνει το βαθμό της ρωσικής δυστοκίας και ότι το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Σημείωσαν, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ότι η Ρωσία δεν έχει πλησιάσει το σημείο στο οποίο δε θα μπορούσε να συνεχίσει να επιδιώκει τους στρατιωτικούς της στόχους, καθώς και ότι σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί και οι Ουκρανοί. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο πολύ περισσότερο μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις, η εκτίμηση των δυτικών αξιωματούχων ήταν πως και οι δύο πλευρές τις αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, αλλά οι διαφορές είναι μεγάλες και το αποτέλεσμα άγνωστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ