«Πάγος» Πεσκόφ στα σενάρια για ειρήνη: Ο Ζελένσκι είναι εκτός πραγματικότητας

Την Πέμπτη, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, ότι οι ουκρανικές αρχές επεξεργάζονταν προτάσεις για μια «φόρμουλα ειρήνης» που ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο

«Πάγο» στα σενάρια για ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έβαλε η Μόσχα. 

«Το Κρεμλίνο αγνοεί την υποτιθέμενη προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου από την Ουκρανία, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μια ειρηνική λύση είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όταν ρωτήθηκε εάν το Κρεμλίνο έχει ακούσει ότι η Ουκρανία προετοιμάζει μια «φόρμουλα ειρήνης», ο Ρώσος αξιωματούχοςείπε, σύμφωνα με το TASS, «όχι, δεν γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτό». Ωστόσο, ακούσαμε τις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι για διάφορα βήματα, (...) για ειρηνευτικό σχέδιο. Ωστόσο, όλα όσα έχει πει ο πρόεδρος Ζελένσκι μέχρι στιγμής είναι εκτός πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Την Πέμπτη, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, ότι οι ουκρανικές αρχές επεξεργάζονταν προτάσεις για μια «φόρμουλα ειρήνης» που ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ομάδα του Ζελένσκι έχει στα σκαριά μια φόρμουλα ειρήνης 10 σημείων.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι οι δυο τους συζήτησαν τις προτάσεις του Κιέβου για διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν υποστήριξε την πρωτοβουλία της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη για να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο δεν γνώριζε την ιδέα της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής του Ουκρανού ηγέτη.
 

Πηγή: skai.gr