Κόλαφος η έκθεση για τον Τραμπ: Προσπάθησαν πάνω από 200 φορές να ανατρέψουν τις εκλογές του 2020

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αποτελείται από 814 σελίδες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κρίνεται ένοχος για υποκίνηση εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά του αμερικανικού Κράτους

Κόλαφος αποτελεί για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ η έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αποτελείται από 814 σελίδες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κρίνεται ένοχος για υποκίνηση εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών) και συνωμοσία κατά του αμερικανικού Κράτους, γνωμοδοτώντας ότι αυτά τα αδικήματα αξίζουν την άσκηση δίωξης από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο 76χρονος πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να σταματήσει τους υποστηρικτές του από το να επιτεθούν στο Καπιτώλιο, καθώς οι νομοθέτες εργάζονταν για να πιστοποιήσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

«Η κεντρική αιτία για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ήταν ένας άνδρας, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι», αναφέρεται στην έκθεση. «Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν» τονίζεται. 

Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν από την επιτροπή, καθώς και email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικά αρχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι ερευνητές. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν περισσότερες από 200 φορές να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

«Η Επίλεκτη Επιτροπή εκτιμά ότι τους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου μέχρι την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο στενός του κύκλος συμμετείχαν σε τουλάχιστον 200 προφανείς πράξεις δημόσιας ή ιδιωτικής προσέγγισης, πίεσης ή καταδίκης, με στόχο τους νομοθέτες των πολιτειών ή των τοπικών εκλογών ώστε να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των κρατικών εκλογών», σημειώνει η έκθεση.

Ένας από αυτούς με τους οποίους ο Τραμπ προσπάθησε να επικοινωνήσει ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ. Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο Τραμπ προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του περισσότερες από δώδεκα φορές πριν από το περιβόητο τηλεφώνημα στις 2 Ιανουαρίου 2021, στο οποίο ο τότε πρόεδρος τον διέταξε να «βρεί» περισσότερους από 11.000 ψήφους.  

«Μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος είχε προσπαθήσει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Raffensperger τουλάχιστον 18 φορές», σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια. μερικοί τίτλοι από αυτά τα κεφάλαια είναι: «Το μεγάλο ψέμα», «Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους», «Να είσαι εκεί, θα είναι άγριο!» και «Ένα πραξικόπημα σε αναζήτηση μιας νομικής θεωρίας».

Η έκθεση σημειώνει ότι αρκετοί σύμβουλοι της εκστρατείας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της εκστρατείας Γουίλιαμ Στέπιεν, του αναπληρωτή διευθυντή της εκστρατείας και ανώτερου συμβούλου Τζάστιν Κλαρκ, και του δικηγόρου του Τραμπ Ρούντολφ Τζουλιάνι, είπαν στην επιτροπή ότι υπήρχε μια «στρατηγική» για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ επικοινώνησε με τον επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους δύο ημέρες μετά τις εκλογές με την πρόταση ότι «οι Συνελεύσεις των Πολιτειών μπορούν να παρέμβουν και να ψηφίσουν για να υποβάλουν τον εκλογικό πίνακα[,] οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την Πενσυλβάνια του Ουισκόνσιν , Μίτσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, κ.λπ. έχουμε εκλογείς Τραμπ» και έτσι «ή έχουμε μια ψήφο ΕΜΕΙΣ ελέγχουμε και ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ή θα πάει στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου…»

Πηγή: skai.gr