Νερό στo κρασί του βάζει το Πεκίνο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα κατά του COVID

Τα γυρίζουν οι Κινέζοι αξιωματούχοι μετά το κύμα δυσαρέσκειας που έφερε πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Το Πεκίνο φαίνεται πως ρίχνει τους τόνους στην αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, χαλαρώνοντας κάποιους από τους περιορισμούς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δοκιμάστηκε από πρωτοφανείς διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις Αρχές με σκληρότητα που στηλιτεύτηκε από τη Δύση.

Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις αρκετές κινεζικές πόλεις αίρουν τα lockdown και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά, αν και εξακολουθούν να αναφέρουν νέα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές, που ανακοίνωσαν τη χαλάρωση μέτρων, δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από αγρυπνίες με κεριά στο Πεκίνο έως συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους της Γκουανγκζού και σε ένα εργοστάσιο iPhone στο Ζενγκζού την περασμένη εβδομάδα.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη επίδειξη πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Σι πριν από μια δεκαετία και έρχονται καθώς η οικονομία εισέρχεται σε νέα εποχή πολύ πιο αργής ανάπτυξης από ό,τι παρατηρήθηκε εδώ και δεκαετίες.

Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο ιός εξασθενεί, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, καθώς η παθογένεια της Όμικρον εξασθενεί, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και έχει συσσωρευτεί εμπειρία στον περιορισμό του ιού», ανέφερε ο ίδιος σε σχόλια που αναφέρθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η παραπάνω δήλωσε έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα προηγούμενα μηνύματα των Αρχών.

Αλλάζουν οι κανόνες

Σε λιγότερες από 24 ώρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στην πόλη Γκουανγκζού, οι Αρχές σε τουλάχιστον επτά περιοχές ανακοίνωσαν ότι αίρουν τα lockdown.

Μια περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία και την λειτουργία εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων όπως οι κινηματογράφοι.

Επίσης, σε περιοχή με χιλιάδες κατοίκους στο Πεκίνο επιτράπηκε σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Οι γείτονες στον ίδιο όροφο και σε τρεις ορόφους πάνω και κάτω από το σπίτι του θετικού κρούσματος θα πρέπει επίσης να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι.

Αυτό θεωρείται σημαντική βελτίωση από τα αυστηρά πρωτόκολλα του προηγούμενου διαστήματος που προέβλεπαν πως ολόκληρες κοινότητες έπρεπε να μένουν κλειδωμένες ακόμη και για εβδομάδες με τον εντοπισμό ενός και μόνο κρούσματος.

Η νοτιοδυτική πόλη Chongqing θα επιτρέψει σε στενές επαφές ατόμων με COVID, που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, ενώ η Ζενγκζού στην κεντρική Κίνα ανακοίνωσε την «εύρυθμη» επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των γυμναστηρίων και των εστιατορίων.

Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι αρχές θα ανταποκριθούν στις «επείγουσες ανησυχίες» που εγείρονται από το κοινό και ότι οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται πιο ευέλικτα.

Πηγή: skai.gr