Παράσημο του Ιππέα της Μάνταρα στον πρέσβη της Ελλάδας από τον Ράντεφ

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με κοινές προκλήσεις, δήλωσε ο Ράντεφ. 

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ απένειμε σήμερα το παράσημο του Ιππέα της Μάνταρα, Πρώτης Τάξης, στον πρέσβη της Ελλάδος στη Σόφια Δημήτριο Χρονόπουλο για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ο πρόεδρος Ράντεφ δήλωσε: "Σήμερα μπορούμε εύκολα να πούμε ότι οι σχέσεις αυτές είναι στρατηγικές, ότι οι δύο χώρες και οι δύο λαοί στην βαλκανική χερσόνησο έχουν καταφέρει να γυρίσουν την πλάτη τους στα προβλήματα του παρελθόντος και οικοδομούν μια γόνιμη συνεργασία βασισμένη σε κοινές αξίες, κοιτάζοντας στο μέλλον, δίνοντας ελπίδα και αποτελώντας παράδειγμα ότι τα Βαλκάνια μπορεί να έχουν ειρήνη, σταθερότητα και κατανόηση".

"Σήμερα, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι οι σχέσεις μας είναι ένας στρατηγικός άξονας σταθερότητας που ανοίγει μια προοπτική για όλη την περιοχή μας", δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Ράντεφ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, η προορατική προσέγγιση του διπλωμάτη ενεργοποίησε τον διάλογο στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για την επανέναρξη παλαιών έργων και την ανάπτυξη νέων. Ο πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το μεγάλο έργο Sea2Sea και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στη διαχείριση των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με κοινές προκλήσεις, δήλωσε ο Ράντεφ. "Προστατεύουμε μαζί τα μεγαλύτερα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδρομή μιας μεγάλης μεταναστευτικής ροής. Μαζί μπορούμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να εγγυηθούμε την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια μέσα από την εξαιρετικά καλή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας σε μια σειρά από ασκήσεις του ΝΑΤΟ".

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Χρονόπουλος δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια εστίασε στην αποκατάσταση του πνεύματος εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και δικαιοσύνης στις διμερείς σχέσεις γιατί πιστεύει ότι οι φίλοι και οι γείτονες οφείλουν να μιλούν ανοιχτά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διευθετούνται όλα τα προβλήματα και τότε είναι πάντα εύκολο να βρίσκονται λύσεις.

Δήλωσε επίσης ότι οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις διανύουν σήμερα την πιο ώριμη και παραγωγική περίοδό τους στη σύγχρονη ιστορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ