Παραίτηση της επικεφαλής της NatWest λόγω διαρροής πληροφοριών για τον Φάρατζ

H διευθύνουσα σύμβουλος της μεγάλης βρετανικής τράπεζας έχει παραδεχθεί ότι διέρρευσε πληροφορίες στο BBC σχετικές με τον τραπεζικό λογαριασμό του Νάιτζελ Φάρατζ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την παραίτησή της υπέβαλε στις 2 το πρωί η διευθύνουσα σύμβουλος της μεγάλης βρετανικής τράπεζας NatWest, Ντέιμ Άλισον Ρόουζ, έχοντας παραδεχθεί πως διέρρευσε πληροφορίες στο BBC σχετικές με τον τραπεζικό λογαριασμό του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η συζήτηση με τον αρχισυντάκτη επιχειρηματικών θεμάτων του BBC αφορούσε το κλείσιμο του λογαριασμού του γνωστού ευρωσκεπτικιστή πολιτικού στην ιδιωτική τράπεζα Coutts, που εξυπηρετεί μόνο πελάτες με καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών. Η Coutts ανήκει στη NatWest.

Ο κ. Φάρατζ είχε επικρίνει δημοσίως την Coutts ισχυριζόμενος ότι το κλείσιμο του λογαριασμού είχε γίνει λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Το BBC είχε μεταδώσει πως η απόφαση οφειλόταν στο ότι οι καταθέσεις του κ. Φάρατζ είχαν πέσει κάτω από το όριο του ενός εκατομμυρίου λιρών.

Το BBC απολογήθηκε στον πρώην ηγέτη του UKIP και του Κόμματος Brexit, ενώ η κα Ρόουζ παραδέχθηκε πως ήταν η πηγή της διαρροής και αποδέχθηκε ότι επρόκειτο για σοβαρό σφάλμα κρίσης. Σε δήλωσή της πάντως αρνήθηκε ότι συζήτησε προσωπικές πληροφορίες οικονομικής φύσης του κ. Φάρατζ.

Έγγραφα που εξασφάλισε ο ίδιος δείχνουν πως η απόφαση για το κλείσιμο του λογαριασμού βασίστηκε εν μέρει στη μείωση των καταθέσεών του, αλλά επιβεβαιώνουν και συζήτηση των ιθυνόντων της τράπεζας για την κάλυψη των πολιτικών του θέσεων από τα ΜΜΕ.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Νάιτζελ Φάρατζ ζήτησε την παραίτηση όλου του διοικητικού συμβουλίου της NatWest που αρχικά είχε στηρίξει την κα Ρόουζ. «Ο πρώτος κανόνας για μια τράπεζα είναι ότι πρέπει να σέβεται την ιδιωτικότητα του πελάτη», σχολίασε.

Υποστήριξε δε πως το αίτημά του για νέο λογαριασμό έχει απορριφθεί από δέκα τράπεζες, επίσης για πολιτικούς λόγους.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ και μέλη της κυβέρνησης σχολίασαν ότι το πρώην αφεντικό της NatWest έπραξε ορθώς παραιτούμενη.

Πηγή: skai.gr